Více času na podstatné

Komise zahájila veřejnou diskuzi o břidlicovém plynu

07.01.2013 08:19

Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci o budoucím využití nekonvenčních fosilních paliv v Evropě, jako je plyn z břidlic. Komise uvítá, pokud se všechny zainteresované fyzické osoby, organizace a orgány veřejné správy podělí o svůj úhel pohledu na příležitosti této oblasti a navrhnou řešení problémů při realizaci konkrétních projektů. Konzultace potrvá do 20. března 2013 a probíhá ve všech 23 úředních jazycích EU.

Průzkum a těžba zemního plynu a ropy se v Evropě v minulosti orientovaly především na tradiční zdroje. Zatímco příležitosti pro tento typ domácí těžby jsou stále omezenější, technologický pokrok nyní přináší nové možnosti těžby netradičních fosilních paliv, např. plynu z břidlic, plynu zadrženého horninami a metanu v uhelném podloží, z geologických formací, jež bylo dříve příliš komplikované nebo příliš drahé využívat.

Cílem Evropské komise je zajistit, aby jakékoliv další kroky ohledně nekonvenčních zdrojů fosilních paliv probíhaly v souladu s náležitými ochrannými opatřeními v oblasti zdraví, klimatu a životního prostředí. Je třeba také zajistit maximální právní srozumitelnost a předvídatelnost pro občany i pro ekonomické subjekty. Díky tomu bude možné dosáhnout ekonomických výhod i přínosů v oblasti energetické bezpečnosti bez rizik ohrožujících lidské zdraví nebo životní prostředí. Otázky v rámci konzultace se týkají témat, jako jsou všeobecné příležitosti a výzvy, návrhy ke snížení rizik pro zdraví a životní prostředí a ke zvýšení transparentnosti a obecná doporučení pro opatření na úrovni EU.

 

Další postup

Komise naváže na své analýzy prováděné od konce roku 2011 a představí v roce 2013 rámec pro řízení rizik, řešení nejasností v právních předpisech a maximální právní srozumitelnost a předvídatelnost pro subjekty na trhu a občany v EU (https://ec.europa.eu/atwork/pdf/cwp2013_annex_en.pdf ). Na tomto rámci se již začalo pracovat, přičemž budou posouzeny všechny příslušné alternativy.

Tato internetová konzultace je součástí širšího postupu, který usiluje o zapojení občanské společnosti do probíhající práce Komise. Formální proces konzultace zahrnuje pravidelná jednání s členskými státy a dalšími zúčastněnými stranami a v první polovině roku 2013 se předpokládá jednání v rámci veřejné konzultace. Výsledky této veřejné konzultace budou v širším postupu zohledněny.


Další informace:

Do konzultace je možné se zapojit na internetové adrese:

https://ec.europa.eu/environment/consultations_en.htm

 

Více podrobností o netradičních fosilních palivech (např. břidlicovém plynu) a související činnosti Evropské komise jsou k dispozici na adrese:

https://ec.europa.eu/environment/integration/energy/unconventional_en.htm