Více času na podstatné

Krátce: Mělník nesouhlasí se spalovnou, Číňané koupí odpadovou firmu, Konzultace k novým tarifům...

06.02.2016 06:12

Mělník nemá problém s plánovanou spalovnou z ekologického hlediska vyplývající přímo z provozu, ale nesouhlasí s její výstavbou spalovny. Obává se totiž dopravní zátěže na silnicích procházejících Mělníkem i v okolních obcích. Mělník proto chce, aby kraj nejdřív zajistil stavbu obchvatů tak, aby doprava neničila silnice v regionu a nezatěžovala jeho obyvatele. Vedení Mělníka odhaduje, že 80 procent materiálu bude nutné vozit do spalovny po silnicích. "Představa, že to půjde lodní dopravou nebo po železnici, je chybná," uvedl starosta města Mikeš. Podle Mikeše by jedním z více ekonomických řešení mohlo být využití i jiných, už fungujících spaloven tak, aby nebylo nutné materiál dovážet více než 50 kilometrů. Kromě spalovny, která by měla začít fungovat nejpozději v roce 2024 má v kraji také vzniknout 17 nových překládacích stanic na odpad.

 

Číňané koupí německou odpadovou firmu

Čínská společnost Beijing Enterprise koupí německou firmu zaměřenou na hospodaření s odpady Energy form Waste (EEW) za 1,4 miliardy eur. Číňané tak získají technologie pro řešení svých problémů se znečištěním a recyklací odpadů. Čína vyčlenila na období let 2013 až 2016 zhruba 16 miliard USD na zlepšení aktivit v oblasti nakládání s odpadními vodami a odpadky. Podle vládních odhadů je kolem velkých čínských měst zakopáno sedm miliard tun odpadu a hlavní město Peking je nyní obklopeno pásem skládek označovaných pohrdavě jako sedmý silniční okruh. Čína má proto v plánu do roku 2030 přeměnit 30 procent svého odpadu na elektřinu. 

 

Emisní zóny míří do Česka
Některá česká města plánují, že do svých center nevpustí vozy, které nesplňují ekologické limity. Po vzoru Německa a Rakouska by se tak mnozí řidiči nedostali například do centra Prahy, Brna či Liberce. Mezi města, která na omezení dopravy na svém území již kývla, patří podle MF DNES dále například Kladno, Opava či Tábor. Nejdále v těchto úvahách je pravděpodobně hlavní město. To nová pravidla plánuje již od roku 2017. Omezení by se mělo týkat dieselových aut vyrobených před rokem 2001 a benzínových aut vyrobených před rokem 1993.

 

Nové tarify v elektroenergetice

Energetický regulační úřad (ERÚ) dostal již 5000 reakcí z řad občanů na návrh nových tarifů. Nový tarifní systém nebude zaveden, pokud by měl významně poškodit určitou skupinu odběratelů, opakuje ERÚ. Tématu už se chopili i politici, ministr průmyslu vzkázal, že je nezbytné návrh přepracovat tak, aby byla změna sociálně průchozí. ERÚ také přemýšlí o tom, že by vybrané domácnosti mohli na případnou budoucí výměnu jističů dostat od státu příspěvek. Uvažuje se také o speciálním sociálním tarifu například pro seniory či matky samoživitelky.

 

MPO: Vedení energetického úřadu pod služební zákon nepatří

Ministerstvo průmyslu (MPO) navrhuje, aby vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nespadalo pod služební zákon. Vyplývá to z materiálu MPO, který dostane v pondělí pro informaci vláda. Vláda přitom v polovině ledna projednala informaci ministerstva vnitra, které tvrdí, že předsedkyně úřadu Alena Vitásková pod služební zákon patří a do 1. března by měla složit služební slib. Pokud by Vitásková slib složila, nebude moci v čele úřadu stát kvůli tomu, že čelí obžalobě. Podle MPO je v mezidobí od začátku ledna letošního roku do konce července příštího roku možno na vedení ERÚ pohlížet jako na osoby, které nejsou ve státní službě. MPO v dokumentu dodává, že zákonodárce podřadit vedení ERÚ pod režim zákona o státní službě nezamýšlel. Jako podpůrný argument lze podle něj uvést především fakt, že z režimu zákona o státní službě jsou vyloučeni všichni budoucí členové rady ERÚ. Ta má vzniknout po skončení mandátu Vitáskové příští rok.

 

Obama navrhne velké zvýšení výdajů na čistou energii

Americký prezident hodlá v rámci návrhu rozpočtu na příští rok doporučit dvojnásobné zvýšení výdajů na čistou energii do roku 2020. Barack Obama to dnes oznámil ve svém pravidelném rozhlasovém projevu. Návrh rozpočtu na rok 2017 předloží prezident poslancům amerického Kongresu v úterý. Jeho plány ale nejspíš narazí na odpor republikánů.