Více času na podstatné

Kronospan sníží emise organických látek a prachu až o 80 %

08.12.2014 09:36

Dřevozpracující společnost Kronospan završila další masivní investici do ekologizace energetiky a snížení emisí ve výrobě OSB desek. V pořadí již druhé filtrační zařízení dosahující špičkové úrovně snížení emisí organických látek a prachu vybavené technologií UTWS a suchým elektrostatickým filtrem, zahájilo v areálu jihlavského závodu Kronospan svůj zkušební provoz v listopadu 2014. Realizací projektu byla pověřena stavební společnost PSJ.

Celkové náklady na filtrační technologii dosáhly téměř půl miliardy korun a výše přiznané podpory z evropských Strukturálních fondů mírně překročila 100 mil. Kč. Naplnění záměru znamená razantní snížení emisí (až o osmdesát procent) zejména organických látek vznikajících při sušení dřevních třísek pro výrobu stavebních OSB desek. Organické látky jsou nositelem charakteristických pachových vjemů ze sušení třísek, a i v této oblasti lze proto očekávat významné vylepšení.

„Nový filtr už běží ve zkušebním v provozu. Na novou technologii se provozy postupně napojují. Na filtr je už připojená první ze dvou sušáren, ta druhá se napojí pravděpodobně v příštím týdnu,“ uvedla ekoložka společnosti Magdaléna Pecnová. „Snížení emisí bude v desítkách procent, předpokládáme až osmdesátiprocentní pokles,“ dodala.

Společnost PSJ stavební práce zahájila v závěru loňského roku, přičemž k jejich vyvrcholení došlo v listopadu 2014 v návaznosti na zkušební provoz nového filtru. Z pohledu rozsahu finanční investice šlo o dosud největší zakázku, kterou PSJ v tomto výrobním areálu realizovala. Projekt představoval instalaci nových roštových generátorů horkého plynu na spalování biomasy a filtrační zařízení s technologií UTWS a suchým elektroodlučovačem. To obnášelo montáž tepelného výměníku, mohutných potrubních tras, odtahového ventilátoru a elektrostatického filtru pro odloučení tuhých znečišťujících látek.

„Zakázka zahrnovala odstranění stávající spalovací a směšovací komory sušárny v rámci výrobní linky OSB desek. Součástí naší dodávky byly též navazující provozní úseky přípravy třídění paliva, potrubní rozvody a ocelové konstrukce,“ uvedla Ing. Jaroslava Fajmonová, projektová manažerka PSJ z realizujícího Regionu Morava.