Více času na podstatné

LCA jako nástroj pro podporu rozhodování

31.07.2015 09:22

Posuzování životního cyklu (LCA) je metoda která umožňuje komplexní posouzení environmentálních aspektů životního cyklu produktu v holistickém pojetí celého produkčního, uživatelského a odpadového systému. LCA bere v úvahu všechny fáze od získávání surovin až po konečné uložení odpadu do země. Přednáška na toto téma zazní také na zářijové mezinárodní konferenci Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje.

LCA je jediným nástrojem, který může sloužit k identifikaci možností zlepšení posuzovaného produktu v rámci celého životního cyklu, neboť identifikuje fáze s největšími dopady na životní prostředí, tj., s největší spotřebou surovin a energie, nejvyššími emisemi do vody, půdy, ovzduší a největší produkcí pevného odpadu napříč celým produktovým systémem. Poskytuje tak cenné environmentální informace, které mohou vést ke zpřesnění údajů o produktu a zkvalitnění podnikových databází. Může poskytovat podklady pro inovace, které následně vedou ke snižování spotřeby energie a materiálů a tím i k úsporám ve firmě. Jeho nespornou výhodou je, že poskytuje podporu pro rozhodování na mikroekonomické, stejně jako na makroekonomické úrovni, vzhledem k tomu, že umožňuje rozlišovat mezi informací, která je důležitá pro objektivní kvantifikaci environmentální zátěže a tou, která je spíše předmětem politických priorit a sociálních výběrů.

Celosvětový zájem o posuzování životního cyklu produktů je podmíněný několika významnými faktory. Jedná se především o problém změny klimatu, otázky spotřeby energie, zejména vyčerpání neobnovitelných zdrojů energie a obecný zájem společností produkovat takzvaně „zelené“ a „udržitelné“ produkty. Z tohoto důvodu se LCA stává nástrojem, který je stále více uplatňován pro posouzení environmentálních dopadů jak v oblasti výzkumu i v podnikové praxi.

 

Přednáška na téma "LCA jako nástroj pro podporu rozhodování" zazní na mezinárodní konferenci „Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje“, která se uskuteční ve dnech 17. a 18. září 2015 jako doprovodný program Mezinárodního strojírenského veletrhu a veletrhu techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí  ENVITECH 2015. Více ke konferenci ZDE.

 

Příkladem, který ukazuje možnosti a výhody metody LCA jsou dvě komparativní studie zpracované jako součást projektu SHYMAN (Sustainable Hydrothermal Manufacturing of Nanomaterials) sponzorovaného Evropskou komisí v rámci 7. rámcového programu. Nositelem projektu je České vysoké učeni technické v Praze, fakulta strojní.

Jedná se o studii LCA zaměřenou na porovnání environmentálních dopadů životního cyklu fotoka-talytického nátěru FN2 na bázi nano TiO2 s environ-mentálními dopady životního cyklu čističky vzduchu. Oba produkty plní stejnou funkci, to je odstranění nežádoucích mikroorganismů a vzdušných polutantů z vnitřního prostředí budov.

Ze studie LCA vyplynulo, že používání fotokatalytického nátěru FN2 je výrazně šetrnější k životnímu prostředí, než používání čističky vzduchu. Obrázek 1 ukazuje snížení emisí CO2 ekv. o 65% v porovnání s čističkou vzduchu.

Obrázek 1 CO2 ekv. čističky vzduchu a fotokatalytického nátěru.

 

Další studie LCA byla zaměřena na životní cyklus samočistícího nátěru na bázi nano ZnO pro ošetření kovového povrchu a jeho porovnání s běžným nátěrem. Aplikace nano ZnO zvýšila samočistící efekt ošetřeného povrchu a snížila environmentální dopady v porovnání s běžným nátěrem. V případě čerpání fosilních zdrojů se jedná o snížení o 44%, jak ukazuje obrázek 2. Výsledky studie LCA provedené v rámci projektu SHYMAN tak jasně ilustrují výhody produktů využívajících nanočástice pro snížení environmentálních dopadů i jako příspěvek k udržitelnému rozvoji.

Obrázek 2 Spotřeba fosilních zdrojů ochrany kovových povrchů samočistící a běžným nátěrem.

 

 

Autor: Ing. Marie Tichá