Více času na podstatné

Legislativní rada vlády přijala dva návrhy zákonů o zadávání veřejných zakázek

17.09.2015 18:47

Dnes se konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání dva body týkající se veřejných zakázek. LRV přijala jednak návrh zákona o zadávání veřejných zakázek a dále návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zadávání veřejných zakázek. V obou případech LRV doporučila návrhy zákonů schválit ve znění jejího stanoviska. Zákony předkložilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

 

 

Návrh zákona o zadávání veřejných zakázek:
Zákon se předkládá v souvislosti s přijetím tří evropských směrnic regulujících oblast veřejného zadávání. Jejich obsah je nezbytné transponovat do vnitrostátního právního řádu do dubna 2016. Návrh zákona nově upravuje zejména pravidla pro zadávání veřejných zakázek a s tím související povinnosti dodavatelů, zvláštní důvody pro ukončení smluv na veřejné zakázky, zvláštní podmínky fakturace u smluv na veřejné zakázky a dále pak výkon státní správy v oblasti zadávání veřejných zakázek a informační systém o veřejných zakázkách.

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zadávání veřejných zakázek:
V návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek se stanoví, že dosavadní zákon o veřejných zakázkách (č. 137/2006 Sb.) a koncesní zákon (139/2006 Sb.) se ruší. Vzhledem k tomu, že na tyto zákony jsou navázány další právní předpisy, je nezbytné provést i úpravy těchto souvisejících předpisů. Ukázalo se žádoucím promítnout tyto změny i v zákonech, které sice oblast veřejného zadávání přímo neupravují, ale danou specifickou terminologii používají nebo na zákon o veřejných zakázkách odkazují. Navržené novelizace jsou legislativně technického charakteru. Návrhem této novelizace je dotčen například zákon o rozpočtových pravidlech, o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Dále zákony o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, o veřejných službách v přepravě cestujících a o trestní odpovědnosti právnických osob.