Více času na podstatné

Legislativní rady vlády posoudí záměr zákona o liniových dopravních stavbách

15.01.2015 10:26

AVÍZO Ve čtvrtek 15. ledna 2015 se na Úřadu vlády od 9:30 hod. koná letos první zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. K projednání má pět bodů mezi nimiž i věcný záměr zákona o liniových dopravních stavbách.

Zákon o liniových dopravních stavbách by měl umožnit rychlejší přípravu dopravních staveb. Ministerstvo dopravy nyní předložilo věcný záměr této nové legislativy. Návrh inspirovaný německou právní úpravou, by měl výrazně zkrátit dobu mezi plánem stavby a její realizací, která je dosud v ČR neúnosně dlouhá. Cílem návrhu je zefektivnit proces povolovacího řízení k liniovým dopravním stavbám, aniž by dotčené subjekty ztratily možnost se k nim vyjádřit a prosazovat své zájmy. V současnosti upravuje přípravu a realizaci liniových dopravních staveb celá řada právních předpisů. Nový zákon by vytvořil speciální právní úpravu pro nejdůležitější silniční a železniční stavby, a tím umožnil jejich přehlednější a rychlejší přípravu. Předkladatelem zákona je Ministerstvo dopravy (MD).

LRV dále posoudí návrh zákona o ochraně spotřebitele, návrh zákona o statusu veřejné prospěšnosti, návrh zákona o právu shromažďovacím, návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti.

 

Výsledky jednání LRV:

  • věcný záměr zákona o liniových dopravních stavbách: odloženo
  • návrh zákona o ochraně spotřebitele - LRV doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska
  • návrh zákona o statusu veřejné prospěšnosti - LRV projednávání návrhu zákona přerušila
  • návrh zákona o právu shromažďovacím - LRV projednávání návrhu zákona přerušila
  • návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. - LRV doporučila vládě schválit návrh zákona ve znění jejího stanoviska

 

Související článek:

Věcný záměr zákona o liniových dopravních stavbách (6.10.2014)