Více času na podstatné

Listopadový bioodpad

04.11.2016 09:45

Je přirozené, že podzimní sklizně nejsou jen oslavou úrody vrcholící americkým dnem díkůvzdání, ale i velkým zdrojem vzniku bioodpadu. Tématu biologického odpadu se věnuje naše listopadové číslo.

V rámci tématu nám přispěla předačka v boji s bioodpadem Soňa Jonášová z Institutu cirkulární ekonomiky. Od roku 2015 Institut zrealizoval přes 70 přednášek o domácím kompostování v obcích a městech po celé České republice. Ve svém článku se ředitelka Institutu věnuje důležitým aspektům a základním chybám v procesu kompostování. O tom, jak se vyvarovat chyb při nakládání s bioodpady, poučují ve svém textu i zástupci projektu Kompostuj.cz Tomáš Hodek a Kateřina Koubová ze společnosti Ekodomov. O úloze bioodpadů v oběhovém hospodářství pojednává článek Michaely Budňáková z Ministerstva zemědělství. Význam aplikace čistírenských kalů a potřebu tomu přizpůsobit infrastrukturu ČOV ve svém příspěvku zdůrazňuje Jan Foller.

Redakce nepřestává obdivovat snahu a pracovní oddanost některých představitelů samosprávy v boji za lepší a hlavně „bezodpadovější“ zítřky. Popovídali jsme si se starostou v tomto smyslu vzorné obce Trojanovic v Beskydech Jiřím Novotným. Z rozhovoru se dozvíte, jak se obci daří dlouhodobě snižovat množství odpadu a co pana starostu překvapilo nejvíc na obsahu popelnic v obci.

V polemice jsme obrátili svou pozornost ke skutečnosti, která v době růstu cen na sběrový papír náramně trápí mnohé starosty: krádeže papírového odpadu z popelnic na třídění. Jako řešení problému zazněl ze strany některých starostů návrh zákazu výkupu sběrového papíru od občanů. Podobné dilema jsme již zažili v období růstu cen na kov. V této nepříjemné stránce každodennosti redakce spatřila mnohem obecnější a hlubší problém: Existují reálné cesty bez zásahu do ekonomické svobody občana, jak zamezit krádežím z povinného systému třídění druhotných surovin? Účastníci diskuse tedy reagovali na skoro filosofický hlavolam, jehož účelem bylo stanovit meze svobod občanů a hranice zásahu státu. Většina se nakonec shodla na prospěšnosti zavedení systémových opatření a chytrých technologií.

 

Neopomíjíme v OF i práci začínajících vědců. V tomto čísle mladou generaci zastupuje Monika Hasová z VŠCHT a její výzkum „ZEVO Praha Malešice z pohledu metody LCA“. Kromě toho nabízíme čtenářům zajímavou úvahu o možných důsledcích zavedení takzvané „recyklační slevy“ pro obce od Michala Stiebra z poradenské společnosti Ernst & Young, s.r.o.

Zpestření monotónního života odpadových novinářů nám přinesla návštěva Velvyslanectví Nizozemského království a setkání s odborníkem na oběhové hospodářství nizozemské firmy DSM Lukasem Hoexem. Písemný záznam rozhovoru, věnovaný perspektivám vývoje materiálové vědy a její úloze v budoucnosti cirkulární ekonomiky, naleznete v naší pravidelné rubrice Křížem Krážem. Další článek z této rubriky se věnuje fenoménu „sdílené“ekonomiky a environmentálnímu pohledu na tento nový ekonomický model.

Doufáme, že listopadové číslo Vám zpříjemní čím dál chladnější rána u kávy a těm zvláště náročným doporučujeme sledovat náš informační portál Tretiruka.cz

 

www.ODPADOVEFORUM.cz

 

Přehled obsahu: