Více času na podstatné

Lovochemie má nový ekologický energetický zdroj

05.10.2015 18:03

ČKD Praha DIZ a.s. uvedla do zkušebního provozu nový ekologický energetický zdroj v Lovochemii, a.s.

ČKD uvedla na konci září do zkušebního provozu nový ekologický energetický zdroj v Lovochemii v hodnotě více než jedné miliardy korun, který náhradil dva původní kotle z šedesátých let minulého století. Díky němu mají výrazně klesnout emise všech sledovaných látek více než 5krát.

 

Společnost ČKD Praha DIZ, člen skupiny ČKD GROUP, předala 25. září 2015 investorovi stavby, společnosti Lovochemie, a.s. do zkušebního provozu moderní energetický zdroj v hodnotě 1,015 miliardy Kč. Výstavba nového fluidního kotle s cirkulující vrstvou je nejvýznamnější ekologickou stavbou v Lovochemii, a.s. a představuje efektivní náhradu dvou původních práškových kotlů z šedesátých let minulého století jedním kotlem s nejmodernější technologií spalování uhlí a emisními parametry splňujícími nejpřísnější limity platné legislativy.

Projekt tohoto investičního celku zahrnoval projekční práce, dodávky technologií, montáže a uvedení do provozu nového fluidního kotle s příslušenstvím, jako je systém kontroly a řízení, čištění a monitoring emisí, transport a skladování pracovních médií, kompresorová stanice, chemická úpravna vody, náhradní záskokové zdroje a revitalizace výrobního energetického bloku a administrativní budovy.

"Hlavní přidanou hodnotou této dodávky je vysoce účinný zdroj splňující beze zbytku emisní limity EU platné od 1.1.2016. Výrazně klesnou emise všech sledovaných látek, nejvýraznější změna je u emisí oxidu síry, které klesnou oproti dosud provozovaným kotlům více než 5x na hodnotu 400 mg/m3. A to při zvýšení celkové účinnosti výroby energie o více než 4%, "uvedl Tomáš Krenc, ředitel pro Realizaci projektů, ČKD Praha DIZ.