Více času na podstatné

LRV se vrátí k odpadovým zákonům na konci ledna

14.01.2017 10:22

Legislativní rada vlády (LRV) ve čtvrtek nestihla projednat návrhy tří zákonů o odpadech a přerušila schůzi do příště. Opět se má sejít 26. ledna. LRV o nich jednala od začátku září už potřetí, k normám stále trvá až osm desítek zásadních rozporů z připomínkových míst.

Česko podle odborníků už několik let potřebuje novou odpadovou legislativu, aby se v mnohamiliardovém byznysu nastavila nová a jasná pravidla. Změnu také požaduje Evropská unie. Na to, aby zákony prošly do sněmovních voleb celým legislativním procesem, ale zbývá málo času. Připustil to na úterním odborném semináři ředitel odboru odpadů ministerstva Jaromír Manhart. Pokud by ale zákony přes LRV prošly, mohly by se podle něj do Sněmovny dostat koncem února.

Zákon o odpadech se na jednání vládní rady projednával ve čtvrtek od rána až do pozdních večerních hodin. Nakonec bylo jednání z časových důvodů přerušeno s ohledem na vysoký počet právních a formulačních nejasností. K jednání se vládní rada vrátí za 14 dní. To se týká i zákona o výrobcích s ukončenou životností, který ve čtvrtek kvůli nedostatku času odložila.

Zákon o odpadech má podle MŽP přinést zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Jedním z cílů je připravit stát do roku 2024 na zákaz skládkování vybraných odpadů a vydat se cestou oběhového hospodářství. Zákon navrhuje zvýšit skládkovací poplatek.

Změnu odpadové legislativy požaduje EU, která členským zemím určila závazné cíle pro materiálové využití na rok 2020. Během přípravy zákonů však Brusel připravil nové směrnice, odborníci proto upozorňují na to, že návrhy by po přijetí mohly být v některých částech zastaralé.

 

Související článek:

Avízo: Legislativní rada vlády zítra projedná nové odpadové zákony (11.1.2017)

Jaká bude budoucnost odpadového hospodářství, pokud Česko nebudeme mít novou legislativu? (11.1.2017)