Více času na podstatné

Majitelé elektromobilů se mohou těšit na nový tarif D27d a C27d

22.01.2013 14:13

Od letošního července si budou moci odběratelé z řad domácností i firem maloodběratelů sjednat u E.ONu novou sazbu elektřiny. Pro domácnosti se chystá zavedení sazby D27d, firmy pak pro stejný účel mohou využívat sazbu C27d.  Sazba je určena pro nabíjení elektromobilů, a to zejména pro stávající odběratele, užívající jednotarifové sazby (např. D02d či C02d), kteří vlastní a používají elektromobily. Nová speciální sazba je výsledkem jednání energetických společností E.ON, PRE, ČEZ a Energetického regulačního úřadu a dále Asociace elektromobilového průmyslu (ASEP).

Nová sazba je určena pro odběrná místa, u nichž se věrohodným způsobem prokáže vlastnické, případně užívací právo k elektromobilu (leasingovou smlouvou, fakturou či technickým průkazem, kde je žadatel zapsán jako majitel či uživatel elektromobilu apod.) Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je prováděno distributorem v celkové délce minimálně osmi hodin denně v době od osmnácti hodin do osmi hodin. V průběhu dne může distributor dobu platnosti nízkého tarifu operativně měnit. Časové vymezení těchto pásem nemusí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny, ani nemusí být v souvislé délce. Osmihodinové pásmo platnosti nízkého tarifu může být rozděleno během stanovené doby maximálně do dvou časových úseků.

Nová sazba může být přiznána od 1. 7. 2013.

Firmy pak musí v rámci sazby C27d splnit ještě podmínku, že nabíjecí zařízení elektromobilu musí být napájeno samostatným přívodem a měřeno samostatným měřicím zařízením. Ke splnění těchto podmínek se váže i povinnost odběratele upravit svoje odběrné místo pro instalaci dvoutarifového měřicího zařízení. Ve zvýhodněné dvoutarifní sazbě D27d, respektive C27d budou domácnosti a podniky odebírat elektřinu v tzv. vysokém a nízkém tarifu. Levnější elektřina v nízkém tarifu bude odběratelům dodána po osm hodin každý den, a to vždy mezi šesti hodinami večer a osmi ráno, samozřejmě s operativním řízením doby platnosti nízkého tarifu.

Domácnosti mohou v této době kromě nabíjení elektromobilu využívat levnější elektřinu pro celou domácnost, firmy a podnikatelé pouze pro elektromobily.

Každému novému uživateli nového tarifu E.ON zajistí instalaci dobíjecí stanice v místě odběrného místa.