Více času na podstatné

Malá spalovací zařízení na pevná paliva pro domácnosti 2010 - 2013

29.01.2015 08:13

STATISTIKA V letech 2010–2013 bylo na tuzemský trh dodáváno každoročně okolo 80 tisíc malých spalovacích zařízení na pevná paliva. Z toho bylo zhruba 20 tisíc krbových a kamnových vložek, přes 50 tisíc krbových kamen. Zhruba polovina těchto zařízení je z dovozu. Teplovodními výměníky bylo osazeno zhruba 15 % prodaných topidel.

V letech 2010 až 2013 významně stoupl podíl novostaveb rodinných domů, které již v době kolaudace měly jako druhý zdroj vytápění krbová kamna nebo krb. V roce 2010 činil tento podíl 38 %, zatímco v roce 2013 činil již 49 %. Podle hrubého odhadu by mohlo být koncem roku 2013 v provozu až 850 tisíc krbových kamen a krbových vložek, z toho necelých 90 tisíc s vodním výměníkem.

Zjištěné hodnoty jsou také důležitým doplňkem pro přípravu struktury vytápění domácností a emisní bilance ČHMÚ i bilance spotřeby biomasy pro Energetickou bilanci České republiky. Důležitým sdělením této statistiky je oficiální potvrzení plošného rozšíření malých spalovacích zdrojů, jejich rostoucí prodeje a potažmo i dopady na spotřebu a cenu palivového dřeva.

Na druhou stranu při stále rostoucím počtu těchto zařízení roste zatížení životního prostředí a je především na provozovatelích samotných, jakým způsobem v těchto zařízeních topí. Analogií je stav v Německu, kde masivní rozšíření krbových kamen na dřevo (ve velkém prodávaných za příhodnou cenu v kutilských obchodních řetězcích) přineslo změnu legislativy (emise prachových částic) a neustálý tlak na ceny a objem dodávky tvrdého palivového dřeva.

 

Dokument ke stažení:

Malá spalovací zařízení

 

 

Zdroj: MPO