Více času na podstatné

Manhart: Nakládání s komunálními odpady je nutné zlepšit

17.06.2017 09:17

V současné době se téměř polovina komunálního odpadu v Česku ukládá na skládky. Ministerstvo životního prostředí se tak musí zaměřovat na posilování prevence vzniku odpadů, zlepšit třídění a materiálového využití.

V průběhu dubna a května se uskutečnilo na území celé ČR několik seminářů zaměřených na systémy „Zaplatíš, kolik vyhodíš“ a „Sběr ode dveří ke dveřím“. Všech seminářů se zúčastnilo celkem 647 zástupců obcí a měst.

“Semináře byly přípravou na naši budoucnost, která se bez snižování objemu zpracovávaného odpadu, ale také bez maximálního třídění a recyklace surovin, neobejde. Odhadujeme, že chytré systémy dosud zavedlo na svém území pouze 10-15% českých obcí,” uvedlo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v tiskové zprávě. Cílem Evropské unie je v roce 2020 dosáhnout recyklace poloviny komunálního odpadu.

Způsob „Zaplatíš, kolik vyhodíš“, účtuje svoz směsného komunálního odpadu podle frekvence, podle hmotnosti nebo objemu a tím nabádá k většímu třídění. Aby byl systém účinný, je podle MŽP třeba zvýšit množství barevných kontejnerů a rozšířit je o další složky tříděného odpadu, tedy třídit nejen papír, plasty a sklo, ale také kovy, nápojové kartony, bioodpad.

„Ministerstvo životního prostředí vnímá odpadové hospodářství jako jednu ze svých důležitých priorit. Nakládání s komunálními odpady ve městech a obcích je nutné zlepšit, neboť v současnosti jde na skládky až 47% komunálních odpadů,“ uvedl Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů MŽP.

Podle vedoucího oddělení koncepcí a technologií odboru odpadů MŽP Jana Maršáka se ministerstvo musí zaměřovat na posilování prevence vzniku odpadů (zásadní akce na toto téma proběhne 12 až 13. října v Praze - podrobnosti ZDE), zlepšování třídění komunálních odpadů a zvýšení jejich materiálového využití. Je nutné, aby se množství směsného komunálního odpadu neustále snižovalo, dodal Maršák.

Spolu s ministerstvem se na této osvětové aktivitě podílel i Institut Cirkulární Ekonomiky. Podle ředitelky institutu Soňi Jonášové akce PAYT TOUR naplnila své cíle. Aktivity podle ní tím ale nekončí, naopak – nastartovalo odpadovou (r)evoluci směrem k oběhovému hospodářství.

Se zaváděním chytrého hospodaření s odpadem pomohou obcím i dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Do roku 2020 je v programu připraveno zhruba třináct miliard korun určených například na barevné popelnice, třídírny, kompostárny a odpadově-oběhovou infrastrukturu. Následně podle ministerstva obce mají ušetřit na skládkovacích poplatcích díky menšímu množství odpadů ukládaných na skládku.

Prezentace ze seminářů včetně videozáznamů vybraných přednášek najdete na stránkách Ministerstva životního prostředí a Institutu Cirkulární Ekonomiky.

 

Další informace:

  • Video záznamy jsou k dispozici - ZDE
  • Fotogalerie z akce - ZDE
  • Dotační programy OPŽP - ZDE

 

 

NENECHTE SI UJÍT!