Více času na podstatné

Maroš Šefčovič přestavil poslancům EP plán energetické unie

29.01.2015 15:03

Evropské unii neustále hrozí přerušení dodávek energie, 10 % našich domácností si nemůže dovolit pořádné topení a příliš mnoho energie se vyplýtvá, řekl poslancům místopředseda Evropské komise zodpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. 26. a 27. ledna představil ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin svou vizi energetické unie. 5.-6. února se bude v Turecku konat meziparlamentní seminář o energetické bezpečnosti.

Maroš Šefčovič oznámil, že konečný návrh k energetické unii bude předložen do konce února a bude v něm zahrnut i postoj EU k jednání o světové klimatické dohodě v Paříži a legislativní návrhy pro dosažení cílů, které si EU stanovila v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030.

Předseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, polský poslanec ze skupiny Evropské lidové strany Jerzy Buzek, na závěr schůze upozornil, že " v blízké budoucnosti bude nejdůležitějším úkolem provádění stávajících právních předpisů ze strany členských států." Maroš Šefčovič dodal, že "musíme být přísnější při monitorování."

 

Dne 28. ledna v Bruselu proběhl workshop Aliance liberálů a demokratů pro Evropu ALDE zaměřený na energetickou bezpečnostní strategii EU, na kterém byly všechny zájmové skupiny nejenom z odvětví energetiky, ale i tvůrci politiky, seznámeni s možnostmi prolomení závislosti Evropy na ruském plynu a ropě. Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič se ve svém příspěvku vyjadřoval také k nově navrženému konceptu energetické unie. Zápis z workshopu k nahlédnutí ZDE.

Zdroj: CEBRE

 

Zajištění dodávek

Na pochyby lotyšského poslance ze skupiny Evropské lidové strany Krišjānise Karinše o spolehlivosti ruských dodávek zemního plynu Šefčovič odpověděl, že je potřeba diverzifikovat zásobovací trasy a zdroje. Poukázal při tom na zásoby plynu v Kaspické oblasti a vývoj v oblasti Středozemního moře.

Přijatelné ceny a energetická účinnost

Rumunský poslanec ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů Dan Nica a česká poslankyně ze skupiny konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice Kateřina Konečná chtěli vědět, jestli a jak nový návrh pomůže snížit účty za energii pro spotřebitele. Komisař Šefčovič poukázal na zlepšení energetické účinnosti, kterému mají pomoci Ecodesign a energetické štítky (označování výrobků podle spotřeby energie). Ty podle něj "musí být aktualizovány". Šefčovič dodal, že EU by rovněž mohla podpořit rekonstrukce budov.

Britský poslanec ze skupiny Evropy svobody a přímé demokracie Roger Helmer v diskuzi vyjádřil obavy z vysokých cen energií pro podniky.

 

Obnovitelné zdroje

"Otázky změny klimatu a energetické bezpečnosti musí jít ruku v ruce," prohlásil nizozemský poslanec ze skupiny Zelených / Evropské svobodné aliance Bas Eickhout.

Britská poslankyně ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů Julie Girling chtěla vědět, co bude s podporou EU pro obnovitelné zdroje energie, jako je přílivová energie. Maroš Šefčovič odpověděl, že jedním ze zdrojů financování takových projektů by mohl být Junckerův investiční plán.

Dánský poslanec ze skupiny Aliance liberálů a demokratů pro Evropu Morten Helveg Petersen vyzval Komisi, aby zajistila plné zapojení Evropského parlamentu, jako spolutvůrce právních předpisů, do rozhodování o energetické unii.

 

5. a 6. února bude 5členná delegace Evropského parlamentu, včetně předsedy Zahraničního výboru Elmara Broka a Jerzyho Buzka, v Ankaře jednat se svými protějšky ze západního Balkánu a z Turecka o otázkách energetiky, mj. o energetické účinnosti a bezpečnosti dodávek.