Více času na podstatné

Metan, ukládání uhlíku a fotovoltaika. Nová energetická strategie?

28.06.2012 14:04

Získávání metanu z hydrátů v oceánu nebo ložisek v permafrostu, jeho štěpení na vodík a tuhý uhlík a využívání vodíku pro výroby elektřiny a tepla souběžně s využitím obnovitelných zdrojů energie. Mohla by to být dočasně udržitelná energetika? Už mnoho let se ví, že vůbec největší zásoby metanu (a možná největší zásoby fosilního paliva vůbec) jsou hydráty metanu, uložené na mořském dně, na okrajích kontinentálních šelfů, a ve věčně zmrzlé půdě (permafrost) severní tundry. Zajímavý zdroj představuje významnou příležitost pro energetiku a neméně významná rizika pro klimatický systém naší planety. Hydrát metanu je z hlediska chemického zvláštní sloučenina. Voda totiž díky takzvaným „vodíkovým můstkům“ krystaluje nikoli tak, že se molekuly natěsnají do nejtěsnějšího možného uspořádání, ale naopak se při tuhnutí mezi nimi udělají mezery. Led je proto lehčí než kapalná voda, což je u kapalin dost neobvyklé. Mezery či dutiny v krystalické mřížce jsou natolik velké, že se do nich malá molekula metanu CH4 může, za vhodných podmínek, vmezeřit.

 

 

Asi největší riziko těžby hydrátů metanu je narušení stability ložisek a únik velkého množství metanu do atmosféry. Metan je silnější skleníkový plyn než CO2Podle zjištění vědců se půda v těchto oblastech otepluje zhruba o půl stupně za deset let (měřeno v hloubce šesti metrů). Údajně by bylo nejlepší hydráty metanu vytěžit dříve, než půda roztaje.

 

Vhodné podmínky nastávají na dně moří v hloubkách 1000 metrů a teplotě několik stupňů nad, nulou nebo ve věčně zmrzlé půdě (permafrostu). Hydrát metanu vypadá jako obyčejný led a průměrně obsahuje v 1 dmskoro 170 litrů metanu. Někdy se mu říká „hořlavý led“, protože při tání se metan uvolňuje, který se dá zapálit.

Vypadá to, že jako první se o praktické využití pokusí Čína. Velká ložiska byla totiž nalezena v Tibetu a čínské ministerstvo půdy a přírodních zdrojů dokonce oznámilo, že jde o „triumfální objev řešící energetickou soběstačnost země“. Také se objevily zprávy, že Čína chystá průzkum podmořských ložisek hydrátů metanu v jihočínském moři a dokonce se údajně s hydráty metanu počítá v pětiletém plánu 2011-2015.

 

Celý článek nejdete v magazíně nazeleno.cz ZDE.