Více času na podstatné

Metodická pomůcka k naplnění požadavku článku 9 a 10 směrnice SEA

05.02.2015 09:19

Metodická pomůcka slouží předkladatelům koncepcí dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a případným spolupracujícím subjektům (autorizované osoby dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí) jako stručné vodítko k tomu, jak plnit povinnosti vyplývající z § 10g odst. 4 a 5 a § 10h odst. 1 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a ze článku 9 a 10 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/42/ES, o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí. Uvedenou povinností je splnění posledního zákonného kroku v rámci procesu posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí dle zákona (tj. proces SEA) a to je, aby předkladatel koncepce zajistil zpracování následujících dvou dokumentů:

  • Informace o tom, jak byly zohledněny požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska ke koncepci nebo také „prohlášení shrnující, jak byly úvahy o životním prostředí začleněny do plánu nebo programu…“ – viz dále § 10g odst. 4 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a článek 9 směrnice SEA
  • Opatření pro zajištění sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví nebo také „opatření, o nichž bylo rozhodnuto v souvislosti s monitoringem podle článku 10“ – viz dále § 10g odst. 5 a § 10h odst. 1 zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a článek 10 směrnice SEA.

 

Věstník MŽP číslo 7/2014 stahujte ZDE