Více času na podstatné

MF: Klíčový stavební zákon v ohrožení

23.05.2017 07:53

Byl to jeden z hlavních trumfů vlády: měl usnadnit získání stavebního povolení od stavby rodinného domku až po nové dálnice. Slibovaná změna však nečekaně narazila v Senátu.

Šest z devíti senátorů v ústavně-právním výboru doporučilo kolegům, aby novelu ministerstva pro místní rozvoj zamítli. Vzhledem ke koaliční roztržce a blížícím se volbám je tak čím dál míň reálné, že by poslanci případné „veto“ Senátu zvládli přehlasovat.

Proti sobě teď bojují zastánci zákona a zejména ekologické organizace, kterým se nelíbilo, že do povolování nebudou moci tolik mluvit.

„Je pro mě velké zklamání, kam se projednávání dostalo. Povede to k tomu, že se nebude stavět skoro nic,“ říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Naopak senátor Michael Canov (STAN) zákon odmítá: „Zdá se mi nedokonalý, příliš omezuje práva ostatních účastníků. Hrozí řada ústavních sporů,“ říká Canov.

Zákon se nelíbí ani ekologickým organizacím, protože podle nich ruší ústavou zaručená práva vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí. „Jednalo by se o největší omezení občanských práv po roce 1989,“ tvrdí občanské sdružení Zelený kruh, které zastřešuje protest proti novele.

Omezení prosadil v zákoně poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, především v reakci na některé průtahy, které ekologické organizace způsobují.

Poslanci původní verzi zmírnili, takže neprošly některé razantnější změny. Třeba zavedení takzvané předběžné držby, které by umožnilo státu stavět na pozemcích, které ještě nemá vyvlastněné. Takovou novelu minulý týden schválili na Slovensku a je běžná v Německu.

Senátoři mají o zákonu hlasovat na konci května, na schůzi se chystá i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Pokusí se je přesvědčit, aby normu schválili. Pokud neuspěje, bude k přehlasování  Senátu potřebovat 101 poslanců.

 

Zdroj: FM Dnes