Více času na podstatné

Michal Marek pro ČRo: Spočítal někdo, kolik stojí vypouštění emisí?

30.09.2013 14:44

Mezinárodní panel pro změnu klimatu tvrdí, že za globální oteplování může člověk. Jaká je pravděpodobnost, že se odborníci mýlí? Také na to se ptal minulý pátek moderátor Martin Veselovský pořadu Dvacetiminut Radiožurnálu ředitele Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR Michala Marka.

„Klimatický panel se poučil,“ míní Michal Marek, který ocenil zejména fakt, že na tiskové konferenci zaznělo, jak dlouho se na zprávě pracovalo a kdo se panelu zúčasnil. Závěr, ke kterému odborníci došli, na něj proto působí přesvědčivě. 

Znamená to, že zpráva z roku 2007 není důvěryhodná? „Nehovořil bych o důvěryhodnosti. Myslím, že vynořování se faktu, že změny na Zemi souvisí s chováním lidské civilizace, má velmi vážný charakter,“ míní. 

Připouští však, že globální změny provázejí planetu Zemi celou její historii. „Jsme v situaci, kdy lidstvo je natolik významným faktorem, že akceleruje změny,“ shrnuje Michal Marek, který nedokáže posoudit, nakolik je zpráva důvěryhodná pro ty, kteří o stavu životního prostředí rozhodují. 

Jak reaguje na názory, které se staví ke zprávám OSN kriticky? A co si myslí Michal Marek o omezování vypouštění emisí? Také na to se ho ptal Martin Veselovský.

 

Čtěte také: Přečtěte si i přepis celého rozhovoru

Záznam celého rozhovoru s Michalem Markem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu. 

 

Čtěte také:

IPCC dnes zveřejní první část zprávy o globálním oteplování

 

Zdroj: Český rozhlas Radiožurnál (www.Rozhlas.cz)