Více času na podstatné

Ministr Mládek: Zásobníky plynu jsou plné

11.09.2014 08:40

Ministr Jan Mládek poskytl rozhovor pro ČT24 Ekonomika (9.9.2014). "V případě, že výpadek je pouze na jeden měsíc, tak je stále dobrá zpráva, je možné fungovat bez jakýchkoliv omezení. Pokud by byl výpadek ovšem na půl roku, tak je to situace samozřejmě vážná, protože pak by to bylo o regulačních režimech a v podstatě odběru jenom pro domácnosti.", uvedl ministr. Níže uvádíme přepis rozhovoru.

 

Česká republika má všechny své zásobníky zemního plynu plné o měsíc dříve než obvykle a plynárenská infrastruktura je připravena na začátek topné sezóny. Na našem území je nyní 40 procent objemu roční spotřeby zemního plynu, podle charakteru nadcházející zimy tak nyní máme zásoby na tři až čtyři měsíce.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Česko se chystá na možné přerušení dodávek zemního plynu z Ruska, společnost RWE, která spravuje přes 90 % kapacity tuzemských zásobníků, už s předstihem naplnila všech 6 svých podzemních tanků na maximum.

 

Lubor VELEBA, jednatel RWE Gas Storage

Česká plynárenská soustava je na nadcházející zimu dobře připravena a je to dokonce neobvykle brzy. Máme plný stav zásob, přibližně o jeden měsíc dříve než v předchozích letech.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Plné nádrže teď v Česku drží dvě miliardy a 700 milionů kubíků plynu. To je asi třetina celkové roční spotřeby. V minulých letech navíc společnost posílila i rozvodnou soustavu, která teď zvládne v případě potřeby obsloužit celé Česko jen ze zásobníků.

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

V případě, že výpadek je pouze na jeden měsíc, tak je stále dobrá zpráva, je možné fungovat bez jakýchkoliv omezení. Pokud by byl výpadek ovšem na půl roku, tak je to situace samozřejmě vážná, protože pak by to bylo o regulačních režimech a v podstatě odběru jenom pro domácnosti.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Úplné přerušení dodávek plynu z Ruska podle ministra průmyslu a obchodu Mládka není v současnosti pravděpodobné. Reálnější je varianta, že by žádný plyn z Ruska netekl přes Ukrajinu. Na to ale Česko může reagovat a dovážet surovinu přes plynovod Gazela, který je tuzemskou odbočkou německého Nordstreamu. Pak by mohlo stejně jako při plynové krizi v roce 2009 zásobovat i sousední Slovensko.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

O tom, jak je na tom Česká republika se zásobami plynu, ale i s alternativami jeho dodávek, si teď budeme povídat s Ludvíkem Balekou, ředitelem úseku obchodu a s plynem z Moravských naftových dolů. Hezký večer. A telefonicky také zdravím ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, i vám hezký večer.

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Dobrý večer.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane ministře, jak je podle vás reálná ta šance, že přes Ukrajinu k nám nic nepoteče? Vy jste mluvil s velvyslancem ukrajinským o tom, jestli je Ukrajina, Kyjev připraven využít onen zákon, který prezidentovi umožňuje vypnout kohoutky.

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Upřímně řečeno, já jsem očekával od pana velvyslance ujištění, že tento zákon nebude použit, ale bohužel jsem ho nedostal. To oficiální ujištění, pouze jeho osobní ujištění, že se domnívá, že to nenastane, to je podle mého názoru trochu málo, a proto se velmi zabýváme tím tou variantou, co bychom dělali, kdyby přes Ukrajinu ten plyn netekl.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane Baleko, jak to vypadá na Ukrajině se zásobami plynu. Jak je podle vás reálné to, že vypnou kohoutky.

 

Ludvík BALEKA, ředitel úseku obchodu s plynem, Moravské naftové doly

Já si myslím, že to reálné je. Že zásoby plynu na Ukrajině jsou na 50% zásobnících a proto, aby Ukrajina neměla problém, by potřebovala mít minimálně 70 % a do toho ještě přichází to, že v Donbaské oblasti vlastně jsou rozbombardované doly uhelné, takže Ukrajina bude mít tak i tak problémy.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Zejména s blížící se zimní sezónou. Pane ministře, v tu chvíli, co se děje v České republice, pokud Ukrajina zastaví dodávky plynu, víme, je tady Gazela. Stačí to pokrýt vše?

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Není to jen Gazela, ono je to mezi Gazelou a plynovodem Nordstream je to ještě plynovod Opál, který vede přes bývalou NDR a jsme to schopni pokrýt skrze tento zdroj. Koneckonců se to povedlo i v roce 2009, kdy byla situace složitější, kdy také netekl plyn přes Ukrajinu, ale podařilo se to tenkrát zajistit skrze plynovod Jamal, který vede přes Polsko a Bělorusko. I ta situace z tohoto hlediska je daleko lepší, protože ta kapacita toho Nordstreamu je poměrně velká.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Když už jste zmínil rok 2009, jak se za těch pět let změnila připravenost Česka, zlepšila připravenost Česka na případný výpadek. A teď se ptám i na dodávky plynu z Ruska, protože situace je teď jiná v tom, že jde o konflikt také už Evropy s Ruskem.

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Tak ta situace se zlepšila naprosto zásadním způsobem ze dvou důvodů, že Česká republika má daleko více zásobníků, kdy Česká republika je schopna zásobovat reverzním chodem nejen západní Slovensko, ale celé Slovensko a že máme plynovod Nordstream a já bych byl velmi opatrný v tom, že ten konflikt je s Ruskem. Já si myslím, že nehrozí, že by Rusko neexportovalo plyn skrze plynovody Jamal a Nordstream, přičemž Jamal běží přes to Bělorusku a Polsko a Nordstream přes Pobaltské moře do Německa.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane Baleko Moravské naftové doly působí v České republiced, mají druhou největší kapacitu v zásobnících plynu. Těží tady a zároveň působí na Ukrajině a v Rusku. Jak jste pocítili to, co se teď děje?

 

Ludvík BALEKA, ředitel úseku obchodu s plynem, Moravské naftové doly

Tak my těšíme plyn na Ukrajině naštěstí v té západní části, tak ta není ohrožena, takže tam se nás to nedotklo vůbec. A v Rusku máme zatím jen aktivitu v ropě, takže nás se to také netýká.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Byla by alternativa zvýšit domácí těžbu, přestože vím, že teď tvoří pouze procento naší spotřeby?

 

Ludvík BALEKA, ředitel úseku obchodu s plynem, Moravské naftové doly

My v letošním roce jsme dělali geologické průzkumy a my se snažíme vždycky to vytěžit na maximum, takže my počítáme s tím, že se nám podaří zvýšit těžba ropy i plynu.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane ministře, jaké jsou další alternativy zvýšení dodávek. Teď mě zajímá možná i to, má vláda nějakou páku na ty zásobníky, které jsou ale spravovány soukromými společnostmi za komerčních podmínek?

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Vláda má páku v tom, že ty společnosti jsou povinny držet 20% zásobu v těch zásobnících, aby byly připraveny na případ výpadku. Samozřejmě to, co zvažujeme, jestli by to procento nemělo být ještě větší, aby ty firmy byly připravené na případný výpadek a další věc.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

A v jakém procentu teď tedy uvažujete z těch 20 %, kam by se to mělo zvýšit?

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Nějakých 30 nebo 40 a pak je samozřejmě jiná věc, že Česká republika by také mohla nakupovat plyn LNG přes ty terminály, které jsou v západní Evropě a odtud eventuálně dopravovat ten plyn do České republiky. Problém je, že to je výrazně dražší a v neposlední řadě se také buduje LNG terminál ve Swinoujscie v Polsku, kde ovšem není dostavěný, který už měl být letos a bude asi až v příštím roce a budou nebo předpokládáme, že by to mohl být takový rezervní zdroj i pro Českou republiku, co se týče plynu.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane Baleko, slyšeli jsme určitě i dobrou zprávu pro vás, pokud by se mělo navyšovat procento, povinné procento držené v zásobnících od všech distributorů, tak samozřejmě ti, kteří zásobníky mají, musejí jásat, protože za to se platí, ale zhruba loni ve stejnou dobu, ve kterou tu teď sedíme, jsme slyšeli od RWE, že končí s rozšiřováním kapacity zásobníků, protože se jim to nevyplatí, protože o ně není zájem. Zlepšilo se to teď?

 

Ludvík BALEKA, ředitel úseku obchodu s plynem, Moravské naftové doly

Problém je v tom, že, doplnil bych pana ministra, že jde o 20 % spotřeby chráněných zákazníků, což jsou jen domácnosti, nemocnice. Kdybychom vzali tedy ten bezpečnostní standard dodávek a řekli bychom, že bychom to chtěli použít na všechny zákazníky v České republice v zimním měsíci, tak to vyjde na spotřebu na 12 dní, což je velmi málo, proto si myslím, že je bezpodmínečně nutné tohle procento zvednout. Co se týká rentability obchodování na zásobníky nebo využívání zásobníků, tak je to pořád velmi špatné. V podstatě ty ceny rozdílu mezi zimní cenou a letní cenou plynu, jsou řekněme, čtyřikrát nižší než by bylo potřeba, aby ta ekonomika fungovala. Takže zatím jsou dlouhodobé kontrakty, obchodníci mají ty zásobníky najmuty třeba na osm, na čtyři až osm let, ale jak postupně ty kontrakty docházejí, tak ti porovozovatelé zásobníků mají problém, protože to už nepronajímají za ty peníze, za které to pronajímali dřív, ale pronajímají to za čtvrtinové peníze a mají problém, nemůžou investovat a mají problém vůbec s provozem.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Pane ministře, co tedy stát plánuje v tuhle chvíli a možná i ještě doplňme, kdy tedy přechází stát na tu nouzovou variantu, že plyn mohou spotřebovávat jen domácnosti?

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

To by nepřicházelo v okamžiku, kdy by bylo vyhodnoceno, že dlouhodobě nejsou zajištěny dodávky vlastně žádným z těch plynovodů, který jsem jmenoval a pak by muselo být vyhodnoceno, že se omezí spotřeba, těch stupňů je 10 a ten poslední je, že jsou to jen ty domácnosti.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Zvažujete tedy ještě nějakou další variantu změny právě toho, jak je to uspořádáno se zásobníky plynu, což je strategická surovina pro Českou republiku, ale spravovaná financovaná soukromými firmami. Nemělo by se třeba tohle, taková investice započítávat do nákladů těch soukromých firem anebo ne, protože je můžou pronajmout i do zahraničí?

 

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Tak já musím především říct jednu věc, že toto má za úkol vyhodnocovat nezávislý Energetický regulační úřad, nikoliv ministerstvo průmyslu a obchodu a je to velmi citlivá záležitost, protože zajištění bezpečnosti samozřejmě také něco stojí a může se to projevit v cenách plynu pro odběratele, čili tady také platí, že nic není zadarmo.

 

Michala HERGETOVÁ, moderátorka

Říká ministr průmyslu a obchodu ve vysílání ekonomiky ČT24. Já děkuji i za informace od Ludvíka Baleka z Moravských naftových dolů. Pánové oběma hezký večer.

 

Související článek:

Všechny zásobníky zemního plynu jsou téměř plné (2.9.2014)

 

Zdroj: MPO