Více času na podstatné

Ministr Petr Bendl: I přes úsporná opatření se nám daří zajišťovat peníze na zlepšování občanské vybavenosti v oblasti vodovodů a kanalizací

21.05.2013 13:08

https://www.vystava-vod-ka.cz/prezentace/zakaznici/vystavavodka/images/logo-vod-ka-CZ.pngPlánování v oblasti vod, novela zákona o vodovodech a kanalizacích nebo transformace Zemědělské vodohospodářské správy do státních podniků Lesy ČR a Povodí jsou tématy série přednášek na výstavě Vodovody a kanalizace. Její 18. ročník dnes na pražském výstavišti v Letňanech zahájil ministr zemědělství Petr Bendl. Ministerstvo zemědělství je odborným garantem prvního přednáškového dne této mezinárodní vodohospodářské výstavy, která potrvá do 23. května.

„Veletrh je zaměřen především na využívání vodních zdrojů, zásobování kvalitní vodou a čištění vod odpadních, což jsou témata, která se dotýkají každé domácnosti a spoluurčují kvalitu života nás všech. V roce 2011 u nás bylo 93,4 % občanů, tedy 9,8 milionu obyvatel, zásobováno z veřejných vodovodů vodou splňující standardy a vyhovující hygienickým limitům. Ve stejném roce bydlelo v domech připojených na veřejnou kanalizaci 82,6 % obyvatel, tedy 8,7 milionu lidí,“ řekl ministr Petr Bendl.

Za pozitivní považuje, že přes všechna úsporná opatření se stále daří nacházet peníze na zkvalitnění občanské vybavenosti v oblasti vodovodů a kanalizací. „Nepřestáváme budovat ani protipovodňová opatření, což jsou investice do budoucnosti,“ podotkl Petr Bendl.

 

18. mezinárodní vodohospodářská výstava VODOVODY – KANALIZACE se koná v termínu 21. – 23. května 2013 v Praze Letňanech, více ZDE

 

Ministr zmínil také transformaci Zemědělské vodohospodářské správy, která se starala o téměř 50 tisíc kilometrů drobných vodních toků. Ty po transformaci přešly do správy státních podniků Povodí a Lesy ČR. „Dnes můžeme říci, že tento obrovský přesun kompetencí, majetkoprávních záležitostí a povinností byl přes všechny těžkosti úspěšný a přispěl ke zlepšení   péče o vodní toky,“ uvedl ministr Bendl.

Představitelé Ministerstva zemědělství se na výstavě věnovali také přípravě národních plánů povodí pro období 2015 – 2021 a podpoře vodní infrastruktury z Programu rozvoje venkova.

Výstava Vodovody a kanalizace se zabývá rovněž problematikou hospodaření s vodou, která je aktuální v místním, ale především v celosvětovém měřítku. Organizátoři proto z tržeb za vstupné finančně podpoří projekty humanitární a rozvojové pomoci na téma Voda, které organizuje nezisková společnost Člověk v tísni.

 

Slovo Ing. Františka Baráka, předsedy SOVAK ČR:

Vážení kolegové! Dovoluji si Vás informovat o postoji SOVAK ČR vůči odborným výstavám v ČR. V České republice SOVAK ČR podporuje jedinou výstavu - tradiční Mezinárodní vodohospodářskou výstavu Vodovody-Kanalizace, na kterou Vás srdečně zveme v termínu 21. - 23. 5. 2013. Tato výstava se přesunula z Brna do nové haly v areálu výstaviště v Praze-Letňanech. Tím zanikly naše vazby a podpora výstavě Envibrno, kterou jste v minulých letech znali i pod sjednocujícím názvem Watenvi.

 

 

Doprovodný program - přednášky:

 

Úterý  21. 5. 2013

11:00
Plánování v oblasti vod
Přednášející: Mgr. Jakub Čurda, vedoucí odd. vodohospodářské politiky MZe 

11:30
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích
Přednášející: Ing. Jiří Duda, ředitel odboru VaK MZe 

12:00
Hospodaření se srážkovou vodou
Přednášející: Ing. Ivana Kabelková, Ing. Stránský  ČVUT-FS 

12:30
Vazba Programu rozvoje venkova na problematiku vod
Přednášející: Ing. Ivan Landa, CSc, ředitel odboru environmentálních podpor PRV MZe 

13:00 
Správa drobných vodních toků od 1.1.2011
Přednášející: RNDr. Petr Kubala, GŘ s.p. Povodí Vltavy

 

Středa   22.5.2013 

10:00
Současná legislativa v oblasti nakládání s kaly a její budoucí vývoj 
Přednášející: Ing. Kristýna Břízková, MŽP 

10:30
Podpora v rámci OPŽP
Přednášející: Ing. Zdeněk Špringar, MŽP 

11:00
Aktuální problémy zjišťované ČIŽP při kontrolách zařízení nakládajících s bioodpady
Přednášející: Ing. Veronika Jarolímová, ČIŽP 

11:30
Kvalita kalů z ČOV a jejich využívání
Přednášející: Ing. Dagmar Sirotková,  V.Ú.V. CEHO 

12:00
Technologie pomalého termického rozkladu- energie z čistírenských kalů
Přednášející: Ing. Monika Pullmanová, Ph.D., HEDVIGA GROUP, a.s.

 

Čtvrtek  23.5.2013

10:00

DČOV - ohlašování, legislativa, vhodnost jednotlivých typů vzhledem k lokalitě, centrální  či decentrální řešení 
Přednášející: Ing. Karel Plotěný, ASIO, spol. s r.o. 

10:30
Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě
Přednášející: Ing. Martin Koller, Ekosystem spol. s r.o. 

11:00
Zkoušení domovních čistíren odpadních vod a jejich specifika
Přednášející: Ing. Věra Jelínková, VÚV TGM, v.v.i. 

11:30
Použití nejlepších dostupných technologií při povolování vypouštění městských odpadních vod
Přednášející: Dr. Milan Lánský, 1 SčV, a.s. 

12:00
Problematika posuzování vlivů na životní prostředí a nejlepších dostupných technik v oblasti čištění průmyslových odpadních vod
Přednášející: Ing.Václav Hammer, Ekosystem spol. s r.o. 

12:30
Recyklace energie z odpadní vody v procesu čištění odpadních vod
Přednášející: Dr. Jan Bartáček, VŠCHT Praha

 

www.TRETIRUKA.cz je mediálním partnerem výstavy VODOVODY-KANALIZACE 2013