Více času na podstatné

Ministr průmyslu a obchodu připomenul na bratislavském jaderném fóru nutnost zajištění stability výroby energie

16.05.2012 09:12

Na téma energie získané z jádra vystoupil na dvoudenním 7. evropském jaderném fóru (enef) ve slovenské Bratislavě ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Kromě toho byla jedním z hlavních témat diskuse na fóru energy—roadmap 2050 předznamenávající vývoj v energetice do poloviny tohoto století.

Ministr průmyslu a obchodu Kuba hovořil před účastníky fóra o nutnosti zajištění stabilní výroby elektrické energie za přijatelnou cenu pro český průmysl i domácnosti. "Dostavba dvou bloků Temelína přispěje výrazně k energetické soběstačnosti Česka. Temelín musí ovšem přinést cenově únosnou energii," připomenul ministr chystanou dostavbu elektrárny, která je s instalovaným výkonem 2000 MW největším energetickým zdrojem ČR.

Zároveň Kuba ve svém vystoupení zdůraznil, že letošní jednání v Bratislavě je pro Česko o to významnější, protože probíhá v roce předpokládaného přijetí aktualizované Státní energetické koncepce, coby rámce pro fungování energetického sektoru naší země předpokládající další využívání jaderné energie.

"Racionálně přemýšlející lidé, i ti profesně zcela mimo energetiku, u nás doma chápou, že vyřazení jaderné energetiky z energetického mixu nemá v českých podmínkách rozumně technicky dosažitelné a ekonomicky smysluplné řešení. Svědčí o tom podpora, kterou má. Na základě posledních průzkumů mohu konstatovat, že japonská jaderná krize neotřásla dlouhodobě většinovou důvěrou české veřejnosti v bezpečnost jaderné energie," prohlásil Kuba.

Letošní jaderné fórum se věnuje jak vývoji v energetice, tak i vytvoření nové bezpečnostní architektury pro jaderný sektor v Evropě a otázkám podpory veřejnosti.

ENEF je platformou zabývající se všemi aspekty souvisejícími s rozvojem jaderné energetiky včetně otázek zajištění jaderné bezpečnosti a jejího dalšího rozvoje na základě výsledků vědy a výzkumu.

Fórum umožňuje široké škále účastníků vyjádřit svůj názor. Jedná se, jak o zástupce institucí EU a členských států, tak energetických společností i spotřebitelských a nevládních organizací.

Zasedání ENEF se střídavě konají v České a Slovenské republice. Další, již 8. Evropské jaderné fórum se uskuteční v příštím roce v Praze.

 

zdroj: MPO