Více času na podstatné

MMR otevřelo pro obce dotace na územní plány

02.11.2015 12:07

Dotace bude poskytnuta obcím, které nemají žádný územní plán, nebo mají územní plán obce nebo územní plán sídelního útvaru a jeho platnost skončí do 31. 12. 2020 tj. územní plán schválený před 1. 1. 2007. Výše dotace může dosáhnout 80 % z uznatelných nákladů maximálně však 400 000,- Kč. Termín mají obce do 15. ledna 2016.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotací (s možností víceletého financování) z programu „Podpora územně plánovacích činností obcí“ pro rok 2016 na dotační titul Územní plán.

Dotace je zaměřena na zpracování územních plánů obcí. Mezi uznatelné náklady patří zpracování návrhu územního plánu pro společné jednání a zpracování návrhu územního plánu pro veřejné projednání (včetně případného posouzení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území, pokud bude požadováno).

Možnými žadateli jsou obce na území ČR (mimo obce s rozšířenou působností, hl. město Prahu a mimo obce, které pořídily/pořizují územní plán a byly/jsou příjemcem dotace na pořízení návrhu územního plánu z Integrovaného operačního programu nebo z Programu rozvoje venkova).

Výše dotace na jeden územní plán je stanovena ve výši max. 80 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů, maximálně však 400 000,- Kč. Pro rok 2016 je v rozpočtu MMR připraveno pro tento program 20 mil. Kč.

Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 1. listopadu 2015 do 15. ledna 2016.

 

Bude podporováno:

  • zpracování návrhu územního plánu pro společné jednání včetně variant řešení návrhu, pokud je ve schváleném zadání územního plánu zpracování variant uloženo;
  • vyhodnocení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území, pokud dotčený orgán ve svém stanovisku k návrhu zadání uplatnil požadavek na zpracování vyhodnocení z hlediska vlivů na životní prostředí (SEA), včetně případného vyhodnocení vlivu na soustavu NATURA 2000, pokud příslušný orgán ochrany přírody a krajiny nevyloučil významný vliv na evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast;
  • úprava návrhu územního plánu pro veřejné projednání.

 

Dokumenty ke stažení:

 

Mohlo by Vás zajíjmat - Dotace na demolici nevyužitých budov:

Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh ministryně pro místní rozvoj, který by měl pomoci s řešením problému vylidněných a zdevastovaných budov. Na roky 2016 až 2018 má ministerstvo připraveno 300 milionů korun, konkrétně 100 milionů každý rok.

Program by měl být spuštěn v lednu roku 2016. Bude zaměřen na podporu demolic budov v obcích se sociálně vyloučenou lokalitou. Odstranění objektu by mělo být následováno celkovou revitalizací prostoru. Může zde vzniknout park či nové školské zařízení, komunitní centrum, sportovní zařízení atd. Cílem programu bude připravit území tak, aby jej bylo možné znovu plnohodnotně využít k dalšímu rozvoji obce.

Žadatelem v tomto programu budou obce, na jejichž území se nachází sociálně vyloučená lokalita. Dotace bude poskytována až do výše 80 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů.

Předmětem podpory budou stavby pro bydlení, které se nachází v technicky nevyhovujícím stavu. Budova určená k demolici musí být ve výhradním vlastnictví žadatele. Tuto dotaci nebude možno využít na výkup předmětné stavby. Na objektu nesmí váznout žádné závazky. Každý žadatel bude moci podat pouze jednu žádost.

Žadatel musí mít zpracován Projekt následného využití revitalizovaného území, který musí obsahovat harmonogram prací a aktivit následujících po realizaci dotované akce, ekonomickou rozvahu, podklady (analýzy a průzkumy) na jejichž základě je využití daného prostoru navrhováno. Žadatel se přijetím dotace zaváže, že navržený projekt do tří let od ukončení demolice uskuteční.

Majetek, který bude zhodnocen s přispěním dotace poskytnuté z tohoto programu (revitalizovaný pozemek), nesmí žadatel po dobu 10 let převést na jinou právnickou nebo fyzickou osobu nebo jiným způsobem omezit volné nakládání s ním (např. poskytnout jej jako předmět zástavy).