Více času na podstatné

MMR vyhlásilo pro obce s rozšířenou působností výzvu na pořízení regulačních plánů

16.09.2015 20:33

NOVÉ DOTACE IROP Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásí do konce září 2015 dalších šest výzev k předkládání projektů v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Jako první byla dnes vyhlášena výzva na „Regulační plány“ spadající pod specifický cíl 3.3 Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje.

Žadatelé, obce s rozšířenou působností, si tak mohou od dnešního dne připravovat žádosti o podporu a od 1. října 2015 do 31. března 2017 je mohou předkládat k hodnocení. Projekty pak budou hodnoceny průběžně podle data podání žádosti. Realizace projektů musí být dokončena nejpozději do 31. prosince 2019.

„Podpora bude směřovat na zpracování regulačních plánů pořizovaných z vlastního podnětu obce, které nenahrazují územní rozhodnutí. V této výzvě jsme obcím připraveni poskytnout přes 235 milionů korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Projekty je možné konzultovat s kontaktními pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky v jednotlivých krajích. Žádosti o podporu budou přijímány v elektronické podobě v aplikaci MS2014+. Řídicí orgán IROP, jímž je Ministerstvo pro místní rozvoj, bude k této výzvě v říjnu 2015 organizovat semináře pro žadatele. Další informace k výzvě najdete ZDE.

 

Novela zákona o podpoře regionálního rozvoje

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje, která má především zlepšit pravidla podpory rozvoje regionů a čerpání evropských peněz. Ministerstvo pro místní rozvoj zřídilo Centrum regionálního rozvoje s 80 zaměstnanci. Centrum bude mít na starosti Integrovaný regionální operační program a také programy přeshraniční spolupráce. Regionální rady, které měly doposud operační programy na starosti, přestanou fungovat až v momentě, kdy skončí sledování udržitelnosti posledního projektu z předchozího plánovacího období.

Některé operační programy budou administrovat některá velká města na základě veřejnoprávních smluv budou města. Předloha také stanoví, že strategie regionálního rozvoje a strategie rozvoje územních obvodů krajů se zpracovávají s platností, která odpovídá programovému období Evropské unie. Předloha také pro účely podpory vymezuje, co je to region, a to jako území, které lze určit podle obvodů krajů a obcí. Strategii regionálního rozvoje má schvalovat vláda na základě návrhu MMR spojeného se stanoviskem ministerstva životního prostředí k dopadům na životní prostředí a veřejné zdraví.

Novela zákona také uzákoňuje Radu pro evropské strukturální a investiční fondy, která je poradním orgánem vlády. V jejím čele stojí premiér.

 

Mohlo by vás zajímat:

Výzva - Územní plány