Více času na podstatné

Moderní zákon o odpadech a dokončení starých ekologických zátěží, slibuje ODS do voleb 2017

18.06.2017 10:31

“Konzervativní ekologická politika, příznivé životní prostředí” to je motto Občanské demokratické strany (OSD) pro podzimní sněmovní volby 2017. ODS slibuje zjednodušení zákonů na ochranu životního prostředí, moderní zákon o odpadech a nebo dokončení likvidace starých ekologických zátěží. Své priority strana představila již 22. dubna.

ODS slibuje, že zjednoduší zákony na ochranu životního prostředí. Má se odstranit zbytečná regulace a hájit přirozená práva občanů. Každý nový závazek, který bude vyžadovat Evropská unie, má podléhat analýze dopadů na české hospodářství a životní úroveň.

Strana chce umožnit kácení stromů na soukromých zahradách bez souhlasu úřadů. “Na vlastní zahradě je každý svým pánem” uvádí program ODS. ODS chce také změnit zákon o ochraně přírody a krajiny tak, aby bral ohled i na člověka jako součást přírody.

Dále se má zrušit nerovnosti občanů v oblasti posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Podle ODS ekologičtí aktivisté nesmějí mít neomezenou moc blokovat stavby, které jsou ve veřejném zájmu.

Na rozdíl od ČSSD, která zveřejnila volební program včera, tak volební program obsahuje i zmínku o zákoně o odpadech. ODS chce prosadit moderní zákon o odpadech, který má podpořit snižování produkce odpadů, zajistí důsledné třídění odpadů, jejich efektivní recyklaci a energetické využití.

Další body, které chce ODS prosadit:

  • Podporu konkurenceschopných obnovitelných zdrojů energie – nebudeme nadále podporovat ty, které jsou závislé na dotování výkupních cen
  • Ochranu zdrojů a zásob kvalitní vody pro současné i budoucí generace
  • Dokončení likvidace starých ekologických zátěží
  • Podporu výzkumu, vývoje a zavádění inovativních technologií vedoucích k větší energetické účinnosti a k úsporám energie v českém hospodářství i v domácnostech
  • Podporu regionálních energetických center kombinujících výrobu tepla a elektrické energie, a to i s využitím odpadů a obnovitelných zdrojů, včetně možnosti uchovávání vyrobené energie
  • Rozvoj našeho nejvýznamnějšího bezemisního zdroje, jaderné energetiky, s cílem zvýšit naši energetickou nezávislost a bezpečnost
  • Využití prostředků z fondů EU i z národních zdrojů na financování programů pro zlepšení kvality ovzduší
  • Využití moderních technologií při kontrole dodržování ochrany životního prostředí místo narušování soukromí (kontrola kotlů)
  • Podporu vývoje alternativních pohonů v automobilové osobní a veřejné dopravě a jejich zavádění do praxe