Více času na podstatné

Moravskoslezský kraj podpoří nízkoemisní dopravu na CNG

14.01.2014 13:32

Hejtman Miroslav Novák za Moravskoslezský kraj a generální ředitel Jan Světlík za společnost VÍTKOVICE, a. s. ze skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP včera podepsali memorandum o spolupráci v oblasti rozvoje nízkoemisních druhů dopravy. Obě strany k dohodě vedla snaha podpořit využití environmentálně šetrného paliva – stlačeného zemního plynu (CNG) – ve veřejné i soukromé dopravě, a snížit tak tvorbu látek znečišťujících ovzduší.

„Propagováním a využíváním vozidel na CNG můžeme významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji, a tím i životních podmínek občanů. Vozidla na zemní plyn totiž produkují výrazně méně škodlivin než ta s klasickým pohonem. Platí to nejen pro oxidy dusíku, uhlíku a pevné částice, ale i další zdravotně a ekologicky rizikové látky. Emise vznikající při spalování zemního plynu jsou jednoznačně přijatelnější než emise ze spalování benzínu,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Upřesnil, že Moravskoslezský kraj bude se strojírenským holdingem Vítkovice spolupracovat při propagaci nízkoemisních způsobů dopravy, podpoří rozvoj infrastruktury CNG, tedy vznik sítě plnicích stanic stlačeného zemního plynu. Partneři si budou také vzájemně vyměňovat informace a zkušenosti z tohoto oboru, vyhledávat a doporučovat možné zdroje financování z nejrůznějších dotačních titulů.

„Zvažujeme například, že při vyhlašování tendrů na autobusovou dopravu zařadíme do podmínek výběrového řízení i povinnost dopravců mít ve svém vozovém parku  určité procento aut na stlačený zemní plyn. Vítkovice jsou pak v rámci memoranda ochotny nabídnout vybudování plnicích stanic. Mají v tom velké zkušenosti, jako jediná firma v regionu například poskytují i mobilní CNG trajlery,“  dodal hejtman Miroslav Novák. Sám má vozidlo na CNG k pracovním i soukromým účelům k dispozici. „Jezdím na plyn za korunu na kilometr, je to levnější a šetrnější k životnímu prostředí,“  potvrdil hejtman.

Zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který v roce 2012 získal  mezinárodní certifikát EMAS pro první „zelený“ krajský úřad v Česku a vloni ho úspěšně obhájil, v současnosti využívají k vykonávání svých pracovních povinností dvě vozidla na CNG.  Ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza potvrdil, že se v rámci připravovaného Akčního plánu rozvoje nízkoemisní dopravy na období 2014 až 2020  plánuje postupná obměna vozového parku s ohledem na životní prostředí. „Vloni na jaře se Moravskoslezský kraj oficiálně připojil k projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ. Úředníci mají k dispozici dva elektromobily, před krajským úřadem stojí také veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. Rozvoj elektromobility je jedním z příspěvků ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji stejně jako plánovaná postupná obměna dalších aut krajského úřadu za vozidla na CNG. V lokalitách, kde je v dosahu plnicí stanice CNG, časem postupně obměníme i vozový park příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje. Kdo jiný než veřejné instituce by měly jít příkladem a pomoci prosazovat technologie šetrné k životnímu prostředí?“ konstatoval ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Skupina Vítkovice je lídrem na trhu ve využití stlačeného zemního plynu v dopravě. V rámci skupiny Vítkovice Machinery Group provozuje více než 400 dopravních prostředků na CNG, zahrnujících osobní a nákladní vozidla, lokomotivy, vysokozdvižné vozíky a další. Produkty CNG nejen využívá, ale rovněž aktivně vyvíjí nové, například mobilní plnicí stanice CNG, kontejnery pro skladování CNG, virtuální plynovody, výkonnější CNG lokomotivy a jiné vysoce kvalitní výrobky. Je také zapáleným propagátorem tohoto ekologického a ekonomicky výhodného paliva a podílí se na osvětě v oblasti využívání CNG jako paliva budoucnosti.

„Prvním krokem v rámci memoranda je výstavba infrastruktury plnicích stanic CNG v Moravskoslezském kraji. Z konkrétních lokalit lze zmínit například stavbu plnicí stanice CNG v Opavě – v lokalitě ulice Jánská u nádraží Opava Východ a Jeseníku – u společnosti Vítkovice HARD, které budou otevřeny v nejbližších měsících a budou využívány širokou veřejností a rovněž regionálními dopravci. V Jeseníku se začne stavět v nejbližších týdnech, v Opavě běží proces nutný k povolení a zahájení stavby. Připravují se podobné projekty v Ostravě a na Třinecku,“  uvedl generální ředitel a předseda představenstva Vítkovic Jan Světlík.

Zástupci nejrůznějších institucí, od Asociace NGV až po portál ekobonus.cz, se shodují, že se CNG v Česku blýská na lepší časy. Statistiky to potvrzují. Nejvíce podle nich meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel na stlačený zemní plyn. Tento segment zaznamenal nárůst o 50 procent. V České republice přibývají také plynové autobusy a komunální vozidla na CNG, lákají poučené řidiče ekologickým a současně ekonomickým provozem. „Zejména Moravskoslezský kraj si tato vozidla vhledem k tíživé ekonomické a sociální situaci a potížím s prachem z dopravy opravdu zaslouží,“  konstatoval ředitel společnosti Vítkovice Doprava Zdeněk Trejbal.