Více času na podstatné

Moravskoslezští radní nesouhlasí se zabetonováním ostravských lagun

08.02.2015 07:10

Rada Moravskoslezského kraje nesouhlasí s navrženým způsobem sanace ropných lagun v Ostravě zabetonováním, který prezentoval náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Vedení Moravskoslezského kraje proto zašle dopis s nesouhlasným stanoviskem Ministerstvu financí.

„Krajský úřad Moravskoslezského kraje sice není přímo účastníkem řízení kolem ostravských lagun, ale inicioval již řadu setkání s touto tématikou. Dlouholetá ekologická zátěž lagun je nesmírně problematická a trápí lidi v našem kraji. Myšlenku zakonzervování části kontaminované zeminy v areálu enkapsulací, tedy zakonzervování betonem, považujeme opravdu za nešťastnou a nic neřešící,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Podle Daniele Havlíka, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí, je zakonzervování pozemku nepochopitelné: „Jestliže budeme takto postupovat u každé skládky a kontaminované oblasti, pouze přesuneme velký problém na příští generace. Navíc mi není ani jasné, jak bychom řešili například problematiku spodních vod pod zabetonovanou oblastí,“ vysvětluje Daniel Havlík.

Ondřej Závodský, náměstek ministra financí, uvedl na konci ledna pro iDNES, že nemá smysl materiál přesouvat jinam a spalování je zřejmě příliš nákladné. „Nemá smysl materiál přesouvat jinam. Spalování na místě je zřejmě příliš nákladné. Jsem čím dál víc přesvědčen, že jedinou cestou je zakonzervování znečištěných zemin na místě,“ popsal náměstek. Předpokládá překrytí kontaminované půdy betonovou deskou, která by se dala zasypat další hlínou a osázet zelení.

 

Čtěte také:

iDNES: Babiš stopne další miliardy na čištění ostravských lagun (27.1.1015)

ČT24: Ministerstvo financí chce převzít zakázky na likvidaci ostravských lagun (9.1.2015)