Více času na podstatné

MPO chce vyhlásit první výzvy OP PIK v dubnu, program se zaměří i na energetickou účinnost

09.01.2015 07:49

Nový operační program v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu navazuje na Operační program Podnikání a inovace (OPPI) a pro české podnikatele je v něm připraveno k čerpání zhruba 120 miliard korun. Pokud Evropská komise OP PIK schválí, MPO předpokládá vyhlášení prvních výzev letos v dubnu. Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství.

"Cíle MPO pro letošní rok jsou v oblasti evropských fondů jasné. Prvním je úspěšné dočerpání OPPI a proplacení zbývajících 23 miliard českým podnikatelům. Druhým je vypsání výzev navazujícího programu OP PIK, který má Evropská komise schválit v březnu letošního roku. To znamená, že první výzvy OP PIK by měly být vypsány již v dubnu," řekl médiím na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Operační program je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou.

Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání a přístup ke službám státu má pomoci podpora zaměřená na zavádění vysokorychlostního přístupu k internetu a rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.

 

 

Čtěte také:

Kdy budou první výzvy z nových programů 2014-2020?