Více času na podstatné

MPO dnes jednalo s Komisí o notifikaci pro obnovitelné zdroje energie

11.02.2016 18:03

Náměstkyně ministra průmyslu Jana Mládka pro oblast energetiky Lenka Kovačovská dnes jednala v Bruselu o schválení finanční podpory pro většinu obnovitelných zdrojů energie v České republice, takzvané notifikaci. Komise vyjádřila rámcový souhlas s návrhy české strany.

„Můžeme potvrdit, že se dnes uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Generálního ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž k procesu notifikace podpory obnovitelných zdrojů energie,“ řekl dnes Miroslav Kynčl z tiskového oddělení MPO. Cílem jednání podle něj bylo urychlit rozhodovací proces komise. Většině obnovitelných zdrojů schválení chybí dlouhodobě.

„Obě strany si vzájemně vyjasnily rozsah dodatečných dat potřebných pro úspěšné dokončení notifikace a komise vyjádřila rámcový souhlas s návrhy české strany ke zbývajícím otázkám, a též vyjádřila zájem na rychlém ukončení notifikačního procesu,“ uvedl Kynčl.

Mezi zbývající otázky podle něj patří například kompenzace dovozů obnovitelných zdrojů nebo délka trvání podpory. Podle dřívějšího Mládkova vyjádření by měla být notifikace udělena mezi únorem a dubnem tohoto roku.

Právě kvůli chybějícímu schválení Evropské komise loni Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině obnovitelných zdrojů v Česku pro letošní rok. Podporu, jejíž celková výše je až 42 miliard korun, úřad nakonec vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.