Více času na podstatné

MŽP nebude rozšiřovat ekologickou daň, poplatek za EURO 3 se odkládá

05.05.2016 08:10

Na auta vyrobená mezi roky 2000 a 2005 se nakonec ekologická daň vztahovat nebude. Ministr životního prostředí podle serveru iHNED.cz ustoupil tlaku. Ještě před pár týdny přitom vláda schválila plán, podle něhož se za každou první registraci po dovozu ze zahraničí či první přeregistraci měly nově platit tři tisíce korun. Ministr Richard Brabec odmítá, že by změna názoru souvisela s obdobím voleb.

"Původně navrhovaná výše poplatku by toho asi moc nevyřešila. Jsou to i auta z roku 2005, takové může stát do sta tisíc korun. Tři tisíce nikomu nezabrání si takový vůz koupit a z poplatku, který má zabránit stárnutí vozového parku, se rázem stává daň. Což nechceme," řekl HN ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Připouští, že za změnou jeho postoje je nečekaně silná reakce, kterou návrh vyvolal.

Původně v rámci navrhovaného zákona o výrobcích s ukončenou životností Ministerstvo životního prostředí navrhovalo v § 127 zavést i oplatek za registraci dle emisní normy EURO 3. Poplatek za tuto normu měl činit 3 000 Kč. 5 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 2 (dnes 3 000 Kč) a 10 000 Kč v případě nesplnění mezních hodnot emisí podle EURO 3 a 2.

 

    Další zajímavosti z oblasti autoekologie si nenechte ujít v novém čísle časopisu Odpadové fórum!

 

 

Zdroj: iHNED.cz