Více času na podstatné

MŽP podalo kasační stížnost kvůli rozšíření letiště Vodochody

30.03.2016 07:01

Ministerstvo životního prostředí podalo kasační stížnost proti rozsudku umožňujícímu rozšíření Letiště Vodochody. "MŽP podává proti rozhodnutí městského soudu kasační stížnost pro nesprávné posouzení právních otázek týkajících se hydrologie a hluku a považuje kasační stížností napadený rozsudek za nepřezkoumatelný pro jeho nesrozumitelnost," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.

O případném pozdržení projektu by mohl rozhodnout soud, kasační stížnost odkladný účinek nemá. Kasační stížnost také podalo Sdružení Stop Letišti Vodochody, ve kterém je 15 obcí z okolí letiště. Obce mají strach například z nadměrného hluku.

"Pokračujeme dále v přípravě a budeme čekat na rozhodnutí soudu," řekl ČTK ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. Nedávno vydané odůvodnění rozsudku potvrdilo, že platí původní souhlasný posudek k vlivu na životní prostředí. Letiště pokračuje v územním řízení, o stavební povolení by mohlo podle ředitele požádat nejdřív v květnu.

Ministerstvo vydalo kladný posudek EIA Letišti Vodochody před dvěma lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, úřad začal své stanovisko loni na jaře prověřovat. V červnu ho zrušil s tím, že obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci. Zrušení EIA poté letiště napadlo u soudu. Městský soud v Praze se nejprve odmítl případem zabývat, Nejvyšší správní soud mu to ale v květnu nařídil, v prosinci pražský soud rozhodl, odůvodnění dostali účastníci soudu před dvěma týdny.

 

Zdroj: ČTK