Více času na podstatné

MŽP podpoří sběr a zneškodnění látek poškozujících ozon

03.08.2015 19:31

NOVÉ DOTACE Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu prostřednictvím Národního programu Životní prostředí na podporu sběru a zneškodnění látek poškozujících ozonovou vrstvu Země.

Výzva má dvě části, investiční a provozní. První z nich s alokací 5 milionů korun podporuje sběr látek poškozujících ozonovou vrstvu Země (sběrná místa a jejich vybavení, systémy sběru). Zaměřuje se na nákup vyjmenovaných zařízení pro sběr a přepravu látek poškozujících ozonovou vrstvu. Výše podpory na jeden projekt činí minimálně 100 tisíc korun a maximálně 1 milion korun, omezena je také 40 % z celkových způsobilých výdajů. Žádosti jsou přijímány od 3. srpna 2015 do 30. října 2015. Projekty musí být realizovány do konce roku 2016.

Provozní část výzvy s alokací 8 milionů korun podpoří následné zneškodnění látek poškozujících ozonovou vrstvu Země. Podpora spočívá v příspěvku na ekologické zneškodnění 1 kg látky poškozující ozonovou vrstvu Země. Výše podpory činí 125 Kč na 1 kg zneškodněné látky. Žádosti je možné podávat od 3. srpna 2015 do 31. prosince 2015. Čas na realizaci projektu je limitován koncem března 2016.

Oprávněnými příjemci jsou právnické osoby se souhlasem k nakládání s nebezpečnými odpady a certifikací pro znovuzískávání regulovaných látek. Všechny potřebné dokumenty, včetně textu výzvy, jsou k dispozici na webových stránkách.

Použití nových regulovaných látek nebo instalace nových zařízení s jejich obsahem je od 1. ledna 2010 zakázáno. Od 1. ledna 2015 platí i úplný zákaz jejich použití pro servisní účely. Pro zařízení s obsahem regulovaných látek platí povinnost před demontáží nebo likvidací látky odsát tak, aby byly zneškodněny. Aktuální výzva napomůže v plnění zákonné povinnosti, a to snížením finanční náročnosti systému sběru regulovaných látek a jejich následného zneškodnění.