Více času na podstatné

MŽP povolilo průzkum hlubinného úložiště na Kraví hoře

21.10.2014 11:52

Ministerstvo životního prostředí opět vyhovělo žádosti Správy úložišť o stanovení průzkumného území na lokalitě Kraví hora. Průzkum má posoudit vhodnost lokality hostit hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Jakmile rozhodnutí nabyde právní moci, mají obce nárok začít čerpat zákonné finanční příspěvky ve výši téměř 10 milionů korun ročně.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) rozhodnutí ministerstva vítá. Průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry na lokalitě Kraví hora MŽP již jednou schválilo v květnu 2013. Na základě odvolání dvou nevládních organizací a doporučení následné rozkladové komise ale bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský rozhodnutí koncem loňského roku zrušil a vrátil k novému projednání. Dnes ministerstvo žádosti SÚRAO znovu vyhovělo. Jakmile rozhodnutí nabyde právní moci, bude možné zahájit přípravné práce pro průzkum. Zároveň osmi obcím na lokalitě vznikne nárok na čerpání finančních příspěvků v celkové výši 9,93 milionů korun ročně. Tato částka bude vyplácena po celou dobu trvání průzkumných prací.

Žádost o stanovení průzkumného území počítá pouze s provedením první etapy geologických průzkumných prací. Ta zahrnuje povrchové a přípovrchové měření, sondáže a odběr hornin pomocí neinvazivních metod. Výběr dodavatele geologických prací je již v procesu, aby bylo možné zahájit průzkumné práce v co nejbližší možné době. Před zahájením prací na lokalitě je nutné udělat projekt geologických prací a rešerši již existujících dostupných informací a dat.

 

SÚRAO: Ministerstvo životního prostředí vyhovělo prvním žádostem Správy úložišť o stanovení průzkumného území. Průzkum má posoudit vhodnost lokalit hostit hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Jakmile rozhodnutí nabyde právní moci, mají obce nárok začít čerpat zákonné finanční příspěvky. Příspěvky se pohybují v rozmezí 9 – 12 milionů korun pro lokalitu ročně. Celkově stát vyčlenil částku přes 70 milionů korun ročně pro všechny lokality. Přehled průzkumných území a výše ročních finančních příspěvků

 

„Po celou dobu průzkumu bude SÚRAO postupovat v souladu s platnou legislativou České republiky, umožní obcím kontrolovat svou práci a bude je o všech krocích informovat. Obce mají právo se k postupu vyjadřovat a v souladu s legislativou zasahovat. Věříme, že tento postup bude pro všechny lokality přijatelný“, vysvětluje RNDr. Jiří Slovák, ředitel SÚRAO.

Na ostatních šesti lokalitách byly podány žádosti o průzkumné území pro první fázi geologických průzkumů v září 2013. V současné chvíli již na všech lokalitách proběhla ústní šetření a čeká se na rozhodnutí Ministerstva životního prostředí. Cílem je všechny vytipované lokality vzájemně srovnat, aby se počet lokalit postupně snižoval.

Evropské a mezinárodní instituce doporučují hlubinné úložiště jako nejbezpečnější způsob, jak naložit s radioaktivními odpady z provozu jaderných elektráren. V České republice by mělo začít fungovat v roce 2065 (předpokládaná doba výstavby 15 let). Správa úložišť v současné době eviduje sedm lokalit s potenciálně vhodným geologickým podložím (žulové formace), které chce podrobněji prozkoumat. Finální lokalita bude vybrána na základě detailních geologických průzkumů, technických a ekonomických studií, studie dopadů na životní prostředí a socio-ekonomické analýzy.

 

Dokument ke stažení:

Mapa_lokalit_tabulka_kravi_hora

Přehled průzkumných území a výše ročních finančních příspěvků

 

Čtěte také:

MŽP: Úložiště jaderného odpadu - co se do reportáže ČT nevešlo (24.10.2014)