Více času na podstatné

MŽP: Úložiště jaderného odpadu - co se do reportáže ČT nevešlo

24.10.2014 12:09

Česká televize včera v pořadu Události v regionech odvysílala reportáž o výsledcích správních řízení vydaných Ministerstvem životního prostředí ve věci vyhledávání budoucího místa pro jaderné úložiště. Reportáž najdete na na webových stránkách ČT. Z pohledu MŽP se v reportáži neobjevily důležité informace, které mohou vyvrátit obavy starostů i veřejnosti o průběh řízení a načasování vydání rozhodnutí.

 

O rozhodnutí

Ministerstvo životní prostředí vydalo doposud 6 kladných rozhodnutí v různých lokalitách ČR pro první etapu vyhledávání budoucího místa pro úložiště jaderného odpadu. Jedná se o první fázi průzkumu, která nemá dopady na životní prostředí. Jde o povrchovou a neinvazivní metodu průzkumu. Zahrnuje povrchové a přípovrchové měření, sběr dat, sondáže a odběr hornin pomocí neinvazivních metod. Ze zákona MŽP proto nic nebránilo vydat souhlasná rozhodnutí.

 

SÚRAO: Ministerstvo životního prostředí vyhovělo prvním žádostem Správy úložišť o stanovení průzkumného území. Průzkum má posoudit vhodnost lokalit hostit hlubinné úložiště radioaktivních odpadů. Jakmile rozhodnutí nabyde právní moci, mají obce nárok začít čerpat zákonné finanční příspěvky. Příspěvky se pohybují v rozmezí 9 – 12 milionů korun pro lokalitu ročně. Celkově stát vyčlenil částku přes 70 milionů korun ročně pro všechny lokality. Přehled průzkumných území a výše ročních finančních příspěvků

 

Obecní referenda proti úložišti

Referenda jsou závazná pro zastupitele obcí, kteří se jimi musí řídit např. při jednání s dalšími úřady. Předpokládáme, že starostové se referendy řídili a podali v průběhu správního řízení připomínky, které tato referenda odrážela. Ministerstvo všechny připomínky v tomto řízení vypořádalo.

 

Lhůty a odvolání

MŽP postupovalo v uvedených řízeních striktně podle správního řádu. V červenci vyzvalo účastníky řízení k nahlédnutí do spisu před vydáním rozhodnutí, řada z nich však požádala o prodloužení lhůty k tomuto úkonu do poloviny srpna. Tomuto požadavku MŽP vyhovělo, což v důsledku znamenalo vydání konečného rozhodnutí o několik týdnů později, tedy v povolební době.

Do 15 dnů od doručení rozhodnutí mohou obce podat na MŽP odvolání. Pokud o odvolání nerozhodne přímo příslušný odbor ministerstva, pak se jím bude zabývat rozkladová komise jako poradní orgán ministra. Konečné rozhodnutí o rozkladu vydá ministr životního prostředí. Podle zákona o obcích mají ještě současní starostové veškeré původní pravomoci do zvolení nových zastupitelstev, a mohou se tak v řádné lhůtě odvolat. Pokud obce nemají sestavená zastupitelstva a nové starosty, i zde je možnost, jak vzniklou situaci efektivně vyřešit. Obce mohou podat tzv. blanketní odvolání a požádat MŽP o prodloužení lhůty k jeho doplnění. MŽP je připraveno takovému požadavku vyhovět, bude-li blanketní odvolání podáno ve lhůtě stanovené k odvolání a bude-li požadovaná lhůta na doplnění řádně odůvodněna.

 

Dokument ke stažení:

Přehled průzkumných území a výše ročních finančních příspěvků

 

Čtěte také:

MŽP povolilo průzkum hlubinného úložiště na Kraví hoře (21.10.2014)


 

Zdroj: MŽP