Více času na podstatné

Nové dotace na energetické úspory vyhlášeny. Bude možné využít i zvýhodněný úvěr

08.12.2015 10:12

NOVÉ DOTACE Zejména města a obce mohou významně snížit výlohy za energie ve veřejných budovách. Ministerstvo životního prostředí totiž dnes vyhlásilo novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí společně s výzvou z Národního programu Životní prostředí. Obě výzvy podpoří projekty na realizaci energetických úspor u veřejných budov. Žádosti o dotaci lze podávat od 1. prosince 2015 do 15. dubna 2016 a žádost o zvýhodněný úvěr pak od 14. prosince 2015 do 21. prosince 2016. Celková alokace činí tří miliard korun a na zvýhodněné úvěry ve výši půl miliardy korun.

Nová výzva č. 19 z Opetračního programu Životní prostředí (OPŽP) se zaměřuje na projekty energetických úspor u veřejných budov, a to realizací celkových nebo dílčích energeticky úsporných renovací a zvýšením využití obnovitelných zdrojů energie včetně projektů využívajících takzvané energetické služby se zárukou (EPC). Alokace výzvy činí tři miliardy korun. Dotaci mohou získat majitelé veřejných budov na území celé České republiky.

Souběžná výzva z Národního programu Životní prostředí (NPŽP) pak nabízí zvýhodněné úvěry na kofinancování projektů podpořených Výzvou (č. 19) z OPŽP. Příjemci dotací z OPŽP mohou díky ní pokrýt až sto procent celkových způsobilých výdajů na jimi realizovaný projekt. Roční úroková míra u úvěru je stanovena fixně na jedno procento bez dalších poplatků. Maximální délka splatnosti úvěru je 10 let, přičemž bude umožněn odklad splátek až do 12 měsíců po realizaci projektu. Na zvýhodněné úvěry bylo z prostředků státního fondu vyčleněno půl miliardy korun.

Nabídka možnosti čerpat zvýhodněný úvěr na projekty se v případě výzvy OPŽP vztahuje hlavně na města a obce, dobrovolné svazky obcí, městské části hlavního města Prahy, příspěvkové organizace, obchodní společnosti ovládané z více než 50 procent obcemi a městy nebo jinými veřejnoprávními subjekty.

Žádosti o dotační podporu v 19. výzvě Operačního programu Životní prostředí mohou žadatelé podávat od 1. prosince 2015 do 15. dubna 2016, žádost o zvýhodněný úvěr pak od 14. prosince 2015 do 21. prosince 2016.

Podporu lze získat na zateplení obvodového pláště budovy, výměnu a renovaci otvorových výplní, realizaci opatření majících prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy nebo zlepšení kvality vnitřního prostředí. Podporovány jsou projekty nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, projekty na výměnu zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW a projekty na využívání obnovitelných zdrojů energie.

Při posuzování projektů budou pracovníci Státního fondu životního prostředí ČR posuzovat zejména konečné snížení spotřeby energie v budově, odhadované roční snížení emisí skleníkových plynů nebo i tuhých znečišťujících látek.

 

Typy podporovaných projektů a aktivit:

A) Celkové nebo dílčí energeticky úsporné renovace veřejných budov:

  • Zateplení obvodového pláště budovy,
  • Výměna a renovace (repase) otvorových výplní,
  • Realizace stavebních opatření majících prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy nebo zlepšení kvality vnitřního prostředí,
  • Realizace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla,
  • Realizace systémů využívajících odpadní teplo,
  • Výměna zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn.
  • Instalace solárně-termických kolektorů pro přitápění nebo pouze přípravu TV.

 

B) Samostatná opatření výměny zdroje tepla s výkonem nižším než 5 MW využívajícího fosilní paliva nebo elektrickou energii pro vytápění nebo přípravu teplé vody za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla využívající obnovitelné zdroje, instalace solárně-termických kolektorů a instalace systému nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla, kde veřejná budova splňuje určitou energetickou náročnost a v případě instalace systému nuceného větrání s rekuperací zároveň nesplňuje požadavky na zajištění dostatečné výměny vzduchu.

 

Příjemci podpory:

  • Kraje
  • Obce a města
  • Svazky obcí
  • Městské části hl. m. Prahy
  • Organizační složky státu
  • Státní organizace
  • Příspěvkové organizace
  • Veřejné výzkumné instituce
  • Veřejnoprávní instituce
  • Vysoké školy a školská zařízení
  • Nestátní neziskové organizace
  • Církve a náboženské společnosti a jejich svazy

 

Dokumenty ke stažení:

A) OPŽP 19. výzva:

 

B) NPŽP - 8. výzva (zvýhodněné úvěry):

 

C) Obecné dokumenty: