Více času na podstatné

MŽP vyhlásilo novou výzvu na výstavbu, rekonstrukci a intenzifikaci ČOV

04.11.2014 18:18

NOVÁ VÝZVA Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v Prioritní ose 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Výzva se vztahuje na velké projekt v podoblasti výstavby, rekonstrukci (modernizaci) a intenzifikaci centrálních ČOV v aglomeracích nad 2000 EO včetně zavedení odstraňování dusíku a celkového fosforu a vhodného řešení kalového hospodářství v souladu s platnými předpisy ČR i EU za cílem naplnění požadavků Směrnice Rady č. 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod. Žádosti o podporu v rámci Prioritní osy 1 jsou přijímány od 5. listopadu do 14. listopadu 2014.

Výzva se vztahuje na velké projekty s celkovými náklady nad 50 mil. EUR včetně DPH ve vysokém stupni připravenosti, kdy podmínky výzvy umožňují tzv. rozfázovat projekt, tedy rozdělit fyzickou realizaci projektu včetně financování do dvou fází, přičemž první fáze projektu bude realizována v OPŽP 2007 - 2013 a druhá fáze v Operačním programu Životní prostředí pro období 2014 - 2020. Například v první fázi je postavena čistírna odpadních vod (ČOV) a v druhé fázi je postavena kanalizace, která je připojena na ČOV.

Vyhlášení této výzvy, která umožňuje tzv. fázování, lze vnímat jako akcelerační opatření ze strany Řídicího orgánu. Náročné vodohospodářské projekty, které by nemohly být v rámci stávajícího OPŽP vůbec administrovány z důvodu nedodržení milníku roku 2015, bude možné spolufinancovat alespoň částečně, a tím pomoci s čerpáním finančních prostředků OPŽP. Realizace druhé fáze projektu zároveň zajistí rychlý náběh čerpání evropských prostředků v období 2014 - 2020.

Pro žadatele, kterým bude v OPŽP 2007 - 2013 vydáno na projekt Rozhodnutí o poskytnutí dotace a kteří budou v tomto období čerpat podporu na první fázi projektu, bude umožněno podat žádost o podporu do Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020, což Řídicí orgán připravuje reflektovat v Programovém dokumentu Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020.

V textu výzvy jsou uvedeny důležité informace k povinným přílohám žádosti dle Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP a další podmínky, které musí žádost o podporu splňovat, aby byl projekt přijatelný pro administraci.

Žadatel je oprávněn zahájit výběrové řízení na realizaci projektu před akceptací žádosti, a to bez souhlasu Řídicího orgánu OPŽP. V rámci výzvy jsou přijatelné žádosti o podporu na projekty, u kterých byl proces zadávacího řízení na realizaci projektu zahájen po 1. lednu 2007.

Všechny závazné dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách OPŽP v sekci Dokumenty ke stažení.

 

Dokument ke stažení:

Text LXIII. výzvy a hodnoticí kritéria