Více času na podstatné

MŽP vyhlásilo první výzvy z nového OPŽP 2014–2020

19.06.2015 18:58

NOVÉ DOTACE! Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v dubnu avizované první výzvy k podávání žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Žádosti budou přijímány od 14. srpna na projekty v oblastech čistota vody, kvalita ovzduší, zpracování odpadu a ochrana přírody. V prvních výzvách je pro žadatele připraveno 9 miliard korun.

Maximální celková dotace z prostředků EU na schválené projekty v rámci prvních výzev bude činit více než 9 miliard korun. Alokace finančních prostředků pro projekty v oblasti zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní je stanovena na 1,3 miliardy korun, pro projekty zaměřené na zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech na 2,5 miliardy korun, pro oblast odpadů a materiálových toků, ekologických zátěží a rizik na 2,36 miliardy korun a konečně pro projekty z oblasti ochrany a péče o přírodu a krajinu byla alokace finančních prostředků na podporu vybraných projektů stanovena na 2,889 miliardy korun. Výzvy jsou určeny na individuální projekty, u nichž celkové náklady projektu nesmějí přesáhnout 50 milionů eur, včetně daně z přidané hodnoty.

Vyhlášení výzev předcházelo finální schválení výběrových kritérií monitorovacím výborem operačního programu, v němž zasedají odborníci ze státní, akademické, soukromé i neziskové sféry a který se konal v úterý 16. června (více ZDE).

Žádosti o podporu přijímá Státní fond životního prostředí ČR, v případě prioritní osy 4 pak Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Žádosti budou podávány prostřednictvím internetového portálu, tzv. Informačního systému koncového příjemce (IS KP14+). Tato aplikace je určena pro elektronické zadávání žádostí o podporu a správu projektu po celou dobu jeho životního cyklu. IS KP14+ je součástí jednotného monitorovacího systému MS2014+ pro administraci evropských dotací.

 

Aktualizovaná Pravidla pro žadatele a příjemce podpory

Státní fond životního prostředí aktualizoval Pravidla pro žadatele a příjemce podpory v  Operačním programu Životní prostředí pro období 2014-2020. Aktuálně platnou verzi Pravidel ke dni 19. června 2015 č. 3 s můžete stáhnout ZDE.

Pravidla pro žadatele a příjemce podpory z OPŽP 2014 - 2020 nově integrují oproti starému období implementační dokument, závazné pokyny pro žadatele a příjemce a směrnici OPŽP. Pravidla jsou členěna do čtyř částí, přičemž část A se týká obecných informací, část B popisuje obecná pravidla (schváleno), část C se zaobírá procesem administrace a část D obsahuje informace průřezovým obsahem příprav a realizací projektů. Pravidla dále obsahují několik příloh.

Důležité je upozornit, že v rámci nového OPŽP dochází ke změnám z pohledu způsobilých a nezpůsobilých výdajů. Mezi způsobilé výdaje patří především výdaje na projektovou dokumentaci, studie proveditelnosti, technický a autorský dozor (pozor na limity), DPH, osobní náklady (ale jen pro určité cíle), pořízení nemovitosti, propagace. Do do způsobilých výdajů patří také vyplnění žádosti do informačního systému (MS2014+), prostřednictvím kterého bude probíhat veškerá komunikace se Státním fondem životního prostředí. Tyto náklady jsou však omezeny výší 30 tis. Kč. Do způsobilých výdajů patří i manažerské vedení projektů, za podmínky, že bude realizováno dodavatelsky (vysoutěženo). Výše nákladů je stanoveno procentuálně a odstupňováno dle přímých realizačních nákladů (například 10% pro realizační náklady do 1 mil. Kč).

Naproti tomu do nezpůsobilých výdajů patří na rozdíl oproti starému období rozpočtová rezerva a poradenská činnost. Maximální výše podpory bude činit 85%, přičemž další dotace 5% přímo z rozpočtu SFŽP již nebude.


 

Přehled vyhlášených výzev:

1. výzva - Podporované prioritní osy: 1. Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

  • Oblast podpory: 1.1 - Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů a vnos znečišťujících látek do povrchových a podzemních vod (Upozornění: v rámci výzvy budou podporovány projekty, jejichž předmětem je realizace druhé fáze projektu, kdy první fáze byla či je realizována a podporovány z OPŽP 2007 - 20013 v rámci LXI. výzvy.)

2. výzva - Podporované prioritní osy: 1. Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

  • Oblast podpory: 1.2 - Zajistit dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství (Upozornění: v rámci výzvy budou podporovány projekty, jejichž předmětem je realizace druhé fáze projektu, kdy první fáze byla či je realizována a podporovány z OPŽP 2007 - 20013 v rámci LXI. výzvy.)

3. výzva - Podporované prioritní osy: 1. Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

  • Oblast podpory: 1.3 - Zajistit povodňovou ochranu intravilánu

4. výzva - Podporované prioritní osy: 1. Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

  • Oblast podpory: 1.4 - Podpořit preventivní protipovodňová opatření

5. výzva - Podporované prioritní osy: 3. Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika

  • Oblast podpory: 3.2 - Zvýšit podíl materiálového a energetického využití odpadů

6. výzva - Podporované prioritní osy: 3. Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika

  • Oblast podpory: 3.4 - Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže

7. výzva - Podporované prioritní osy: 3. Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika

  • Oblast podpory: 3.4 - Dokončit inventarizaci a odstranit ekologické zátěže

8. výzva - Podporované prioritní osy: 2. Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech

  • Oblast podpory: 2.2 - Snížit emise stacionárních zdrojů podílející se na expozici obyvatelstva nadlimitním znečišťujících látek

9. výzva - Podporované prioritní osy: 4. Ochrana a péče o přírodu a krajinu

  • Oblast podpory: 4.1 - Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území

10. výzva - Podporované prioritní osy: 4. Ochrana a péče o přírodu a krajinu

  • Oblast podpory: 4.1 - Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území

 

Veškerou dokumentaci k prvním výzvám z OPŽP 2014–2020 najdete ZDE

 

Semináře k novému OPŽP

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR pořádají odborný seminář Operační program Životní prostředí v letech 2014–2020, který se uskuteční v termínech ještě 22. června 2015 – Brno a 25. června 2015 – Ostrava. Vstup na seminář je zdarma po registraci na e-mail: konference@unni.cz, v případě volného místa vám bude zasláno potvrzení registrace. Pozvánka ZDE.

 

Čtěte také:

OPŽP: Aktualizovaná Pravidla pro žadatele a příjemce podpory (22.6.2015)