Více času na podstatné

MŽP vyhlašuje Výzvu č. 4/2015 na výkupy pozemků ve zvláště chráněných územích

03.08.2015 19:27

NOVÉ DOTACE Ministerstvo životního prostředí uvolnilo 23 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR na výkupy pozemků ve zvláště chráněných územích. Výše podpory na jeden projekt je stoprocentní.

Od roku 2010 běží Program na podporu výkupu pozemků ve zvláště chráněných územích, jejich ochranných pásmech a významných krajinných prvcích podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Stejné podmínky a možnosti platí i v aktuálně vypsané výzvě.

Státní vlastnictví pozemků ve zvláště chráněných územích umožní správám národních parků a Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR realizovat vhodný management podle schválených plánů péče pro velkoplošná chráněná území.

Díky výkupům mohou příjemci podpory, tedy Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa Národního parku České Švýcarsko, Správa Krkonošského národního parku, Správa Národního parku Podyjí a Správa Národního parku Šumava, zlepšit podmínky pro praktickou péči o národní parky a chráněné krajinné oblasti a podpořit biodiverzitu v nich.

Navíc se díky vyhlášené podpoře zmenší plocha území s nárokem na vyplácení újmy podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Nestátní vlastníci nebo nájemci pozemků ve zvláště chráněných územích mají totiž podle zmíněného zákona nárok na vyplácení náhrady ze státního rozpočtu za ztížené hospodaření v ochranném režimu.

Na základě výzvy mohou zájemci předkládat své žádosti od 3. srpna 2015 do 31. prosince 2015. Všechny potřebné dokumenty, včetně textu výzvy, jsou k dispozici na webových stránkách.