Více času na podstatné

MŽP zastavilo řízení o stanovení průzkumného území pro břidličný plyn na Trutnovsku

07.02.2014 19:44

Ministerstvo životního prostředí ČR svým usnesením ze dne 6. 2. 2014 zastavilo řízení o stanovení průzkumného území Trutnovsko pro vyhledávací průzkum ropy a hořlavého zemního plynu (břidlicový plyn). Toto řízení bylo loni v září přerušeno a žadatel vyzván k doplnění podkladů do 31. 12. 2013. Protože však společnost Basgas Energia Czech, s.r.o. nic nedoplnila, ministerstvo řízení zastavilo.

"To je rozhodně dobrá zpráva nejen pro Náchod a dalších 25 měst a obcí, kterých se hrozba těžby břidlicového plynu týká, ale především pro všechny, kteří tady na východě Čech žijí. Po více než dvou letech držíme v ruce dokument, který já pevně věřím, udělá definitivní tečku za podobnými záměry", komentoval rozhodnutí starosta Náchoda Jan Birke. 

Záměr průzkumu a samotné těžby břidlicových plynů na území Náchodska, Broumovska i Trutnovska vzbudil zásadní odpor samospráv a občanů již začátkem roku 2012. Následovala velká vlna nespokojenosti a protestů doprovázených podpisem petice.  

"Jsem rád, že společná iniciativa občanů Královéhradeckého kraje nevyznívá naprázdno a naše zásoby pitné vody a vůbec krajinu jako takovou, se podaří v tomto případě nakonec ubránit", dodal starosta Náchoda a poslanec Jan Birke.