Více času na podstatné

Na nejasnost okolo účtování nákladů na podporu OZE reaguje MPO návrhem novely zákonů

03.01.2014 21:39

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poslalo do připomínkového řízení návrh novely energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie. Návrh zákona reaguje na současnou problematiku účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny mezi jednotlivými účastníky trhu s elektřinou, kdy z důvodu nezřejmého právního stavu mohou nastat situace, že někteří obchodníci s elektřinou přestanou svým zákazníkům účtovat cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny a zajistí si tak z důvodu snížení celkové konečné ceny elektřiny konkurenční výhodu.

Na Ministerstvo průmyslu a obchodu, Energetický regulační úřad a  Ministerstvo financí se obrátili někteří  obchodníci s elektřinou se zásadní pochybností, zda existuje jejich povinnost vybírat od zákazníků cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny. Proto MPO provedlo rozbor jednotlivých ustanovení právních předpisů vztahujících se k hrazení a účtování ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny v souvislosti se zákonem č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ve znění zákona č. 310/2013 Sb. Z uvedeného rozboru a některých dalších právních stanovisek vyplynulo, že existuje určité riziko právní jistoty související s hrazením a účtováním ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny obchodníky s elektřinou od svých zákazníků.

Návrh zákona navazuje na materiál nazvaný „Materiál o problematice účtování a hrazení ceny na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny“. Přehled navrhovaných změn, další podrobnosti a dokumenty ke stažení najdete ZDE.