Více času na podstatné

Na zadržování vody v krajině půjde přes 287 milionů korun

22.07.2016 21:00

O dotaci z Operačního programu Životní prostředí se uchází 125 žadatelů s rozmanitými projekty. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ukončila v minulém týdnu příjem žádostí o podporu v 29. výzvě, která byla zaměřena na zlepšování přirozených funkcí krajiny a zejména na zadržování vody v krajině. Další výzva startuje v polovině srpna.

„Vodu v krajině nezadržují jen vodní prvky, jako jsou malé vodní nádrže, tůně, mokřady, či revitalizovaná koryta potoků. Velice důležitý je také vegetační pokryv - travní pásy, průlehy, zakládání a obnova mezí, alejí a remízků. V projektech právě ukončené výzvy se všechna tato opatření objevují. Nyní zjišťujeme, zda projekty splnily všechny náležitosti,“ vysvětluje Anna Limrová z Agentury ochrany přírody a krajiny, ředitelka samostatného odboru OPŽP.

Výzva byla otevřena od 8. dubna 2016 do 15. července 2016 a zájem žadatelů byl velký. Rozdělovat se bude alokace ve výši 287,5 milionu korun, z níž 80 % (230 milionů) je určeno prioritně pro projekty, které cílí na zlepšení schopnosti krajiny zadržovat vodu.

Přijaté projekty budou vyhodnoceny do listopadu 2016. Již nyní však mohou žadatelé chystat další kvalitní projekty – v pořadí třetí vlna výzev do prioritní osy 4, specifického cíle 4.3, startuje již 15. srpna 2016.