Více času na podstatné

Nahradí jednou houbové obaly polystyrenové výplně krabic?

04.03.2016 19:09

VIDEO Místo polystyrenového obalu přivezou zboží v krabici z přírodní houbovité hmoty, ze které po použití nevzniká odpad, ale přídavek do kompostu. Obal nemusí být jen materiál na vyhození, který bez dalšího užitku končí v koši. Jednou z alternativ je obal vypěstovaný z hub, který by mohl nahradit polystyrenové výplně krabic, jež chrání křehké předměty při přepravě.

Oproti tomu houba je čistě přírodní materiál, který se v půdě rozloží velmi rychle, na kompostu za několik týdnů. Materiál vynalezla před 10 lety americká společnost Ecovative a říká mu Mushroom Packaging, tedy „houbové balení“.

Výroba je jednoduchá. Zárodky hub se vpraví do předem připravených forem, ve kterých je vlhký zemědělský odpad, zbytky různých plodin jako třeba ovesné plevy nebo kukuřičné slupky. Houby pak během několika dní volné místo ve formách prorostou, odpad se pomocí podhoubí spojí dohromady a dá mu pevný tvar a strukturu. Obal vyroste sám, bez chemikálií, bez vody a bez nutnosti umělého světla. Nakonec se forma vysuší a růst hub se tak zastaví. Použitý obal se pak dá snadno kompostovat, protože se v přírodě a v půdě lehce biologicky rozloží.

Obaly z hub už používá počítačová firma Dell, která v nich přepravuje servery a další své velké produkty. O používání těchto houbových obalů uvažuje například švédský nábytkářský gigant Ikea.

 

 

Zdroj: iHNED.cz