Více času na podstatné

Nakládání s biocidy od 1. září

29.08.2016 08:25

Od 1. září 2016 budou moci být na trh uváděny předměty ošetřené biocidními přípravky pouze v případě že obsahující účinné látky schválené EU. Problematika se dotýká například ošetřené pryže, papíru, textilních výrobků, stavebních a kompozitních materiálů, pojiv, kapalin používaných při obrábění nebo řezání kovů a skla s cílem potlačit mikrobiální kontaminaci .

Konkrétně lze jmenovat dřeva ošetřená arsenikem nebo pohovky či boty obsahující dimethylformamid. To je rozdíl od dosavadní praxe, kdy tzv. ošetřené předměty mohly být libovolně dováženy, aniž by účinné látky byly schváleny na evropské úrovni. Změna souvisí s příchodem nařízení o biocidních přípravcích, která vešla v platnost 1. září 2013. Do konce srpna platí tříleté přechodné období, a pokud látka nebude aspoň procházet schvalováním, pak daný předmět bude muset být stažen z evropského trhu. V případě, kdy by látka nakonec nebyla schválena, pak platí ta samá restrikce do 180 dní po vydání rozhodnutí.

Co se týče označování ošetřených předmětů, pak je dodavatel povinen označit předmět v případě že je učiněno prohlášení, že ošetřený předmět vykazuje biocidní vlastnosti, anebo je to vyžadováno v podmínkách schválení účinné látky obsažené v biocidním přípravku použitého k ošetření předmětu. Standardně pak platí, že štítky musí být pro spotřebitele srozumitelné a viditelné.

Další novinkou je právo spotřebitelů na informace ohledně toho jakému ošetření biocidními přípravky byly prodávané předměty podrobeny. Dodavatel je povinen na tento dotaz odpovědět do 45 dní.

Nejen o problematice ošetřených předmětů se dozvíte na semináři „Biocidy a detergenty 2016“, který proběhne 6. října 2016 v Praze. Více informací ZDE

 

Mohlo by Vás zajímat:

Senát 24.8.2016 schválil návrh zákona o biocidních přípravcích a účinných látkách a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o biocidech) ve znění pozměňovacích návrhů senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. To znamená, že návrh novely zákona bude znovu projednávat Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. Více ZDE