Více času na podstatné

Nanonátěry zefektivní výrobu a ušetří údržbu

26.03.2012 13:11

Vyšší účinnost a menší servisní náročnost u fotovoltaických panelů je cílem testovací aplikace tzv. nanonátěrů na několika panelech fotovoltaické elektrárny Buštěhrad. Jde o výzkumný projekt realizovaný v rámci Skupiny ČEZ.

Jarní měsíce letošního roku jsou na fotovoltaické elektrárně Buštěhrad stojící v prostorách bývalého průmyslového areálu ve znamení zajímavého výzkumu. Na 30 kW z celkového instalovaného výkonu 2,396 MW budou aplikovány tzv. nano nátěry. Ochranná vrstva speciálního povrchu o tloušťce několika molekul by měla přispět ke snadnějšímu odstraňování nečistot z povrchu, v zimním období pak k rychlejšímu samovolnému odpadání sněhu z panelů. Od opatření realizovaného v rámci Skupiny ČEZ se čeká pozitivní vliv jak na efektivitu produkce elektrárny, tak i na náklady spojené s její celoroční údržbou.

„Od počátku fungování našich fotovoltaických elektráren se zabýváme optimalizací jejich provozu. Současný výzkum si klade za cíl zvýšení efektivity elektrárny v řádech jednotek procent a současně dosažení nezanedbatelných úspor při údržbě. Plně proto zapadá do našich aktivit směřujících ke zvýšení efektivity výroby bez nutnosti nasazení např. nových panelů, dodatečných technologických prvků, atd.,“ řekl Oldřich Kožušník, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

„Plníme slib, že naše fotovoltaické elektrárny nebudou pouze uzavřenými areály sloužícími výhradně k produkci elektřiny, ale přispějí rovněž k získávání poznatků, o něž se podělíme s vědeckou obcí. Samozřejmostí při práci našich specialistů na fotovoltaických elektrárnách je například průběžné využívání termokamery pro detekci poruch na panelech. Zajímavé výstupy očekáváme také od porovnání výroby na panelech zastíněných s plochami plně vystavenými slunečnímu osvitu, ze simulací s využitím tzv. Sun eye měřidla, atd.,“ vypočítává další opatření ředitel úseku elektráren ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

FVE Buštěhrad byla zprovozněna roku 2010. Průměrný roční úhrn globálního záření zde dosahuje až 4,1 tisíce MJ/m2. Ročně vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu více než 600 domácností ve středních Čechách.

Současná aktivita není zdaleka prvním výzkumným projektem Skupiny ČEZ v oblasti výroby elektřiny ze slunečního záření a nasazení nanotechnologií. Ve spolupráci se společností ELMARCO došlo na přelomu let 2009/10 ke světové premiéře při porovnání výkonů solárních panelů využívajících nanovláken s vlastnostmi běžných křemíkových panelů. Testy konané v areálu temelínské elektrárny dopadly pozitivně pro solární panely s nanovlákny (DSSC – dye-sensitized solar cells). Narozdíl od křemíkových panelů, u kterých dochází při nižším osvitu ke snížení účinnosti, má křivka účinnosti DSSC panelů jinou podobu a neklesá tak významně při nízkém osvitu jako u klasické technologie. Zároveň testované DSSC panely byly oproti křemíkovým panelům méně citlivé na změny teploty.

 

Zdroj: tisková zpráva ČEZ