Více času na podstatné

Nařízení Komise ke změně přílohy XVII nařízení REACH - olovo

05.05.2015 07:58

Dne 23. dubna 2015 bylo v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněno nařízení Komise (EU) 2015/628 ze dne 22. dubna 2015, kterým se mění příloha XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, pokud jde o olovo a jeho sloučeniny.

Příloha XVII se mění doplněním několika nových odstavců v položce 63. Olovo a jeho sloučeniny se nesmí uvádět na trh nebo používat v předmětech, které jsou určeny veřejnosti, jestliže je koncentrace olova (vyjádřeného jako kov) v těchto předmětech nebo jejich přístupných částech rovna nebo vyšší než 0,05 % hmotnostních a pokud si děti mohou tyto předměty nebo jejich přístupné části za běžných nebo důvodně předpokládaných podmínek používání vkládat do úst.

Uvedený limit se nepoužije, lze-li prokázat, že míra uvolňování olova z takového předmětu či jakékoli takové přístupné části předmětu, povlakovaného či nepovlakovaného, nepřesahuje 0,05 μg/cm2 za hodinu (což odpovídá 0,05 μg/g/h), a v případě povlakovaných předmětů, že tato povrchová úprava je dostatečná pro zabezpečení toho, aby po dobu alespoň dvou let za běžných nebo důvodně předpokládaných podmínek používání předmětu nedošlo k překročení této míry uvolňování.

Pro účely nového odstavce se má za to, že dítě si dokáže vložit do úst předmět nebo přístupnou část předmětu, je-li jeden jejich rozměr menší než 5 cm nebo obsahují-li oddělitelnou či vyčnívající část takové velikosti.

Z působnosti tohoto nařízení byly vyňaty určité předměty, u nichž se předpokládá nízká míra migrace jako křišťálové sklo, smalty, drahokamy a polodrahokamy nebo předměty při jejichž výrobě nejsou k dispozici vhodné alternativy k olovu (klíče, zámky, visací zámky a hudební nástroje).

Nařízení vstoupí v platnost 13. května 2015, přičemž se omezení nevztahuje na předměty, které byly na trh poprvé uvedeny přede dnem 1. června 2016.

 

Přílohy ke stažení:

Nařízení Komise (EU) 2015/628 (CZ)

Nařízení Komise (EU) 2015/628 — ENG

 

 

Zdroj: MPO