Více času na podstatné

Návh vyhlášky kterou se mění vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady

07.10.2015 19:10

PŘIPOMÍNKY Ministerstvo životního prostředí předkládá do mezirezortního připomínkového řízení návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů. Termín připomínek je stanoven na 29. října 2015.

Návrh je předkládán v návaznosti na novelu zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, která byla vyhlášena ve Sbírce zákonů pod č. 223/2015 Sb. a nabyla účinnosti dnem 1. října 2015. Předkládaný návrh vyhlášky rovněž provádí adaptaci na nařízení Komise EU č. 1357/2014 ze dne 18. prosince 2014, kterým se nahrazuje příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady ES č. 98/2008 ze dne 19. listopadu 2008 o odpadech a o zrušení některých směrnic.

Cílem předkládaného návrhu je zlepšit kontrolu vykupovaných kovových odpadů v oblasti sběru a výkupu odpadů a zamezit tak trestné činnosti související s krádeží kovových předmětů a jejich prodeje do zařízení ke sběru a výkupu odpadů. Dochází proto k rozšíření seznamu kovových odpadů, na které se vztahuje povinnost identifikace odebíraných nebo vykupovaných odpadů a osob odevzdávajících takovýto odpad, a povinnost provádět pouze bezhotovostní platbu způsobem stanoveným zákonem.

Dále návrh vyhlášky provádí zákonem nově upravenou povinnost provozovatelů skládek zasílat údaje o poplatcích za ukládání odpadů na skládky krajskému úřadu příslušnému podle místa skládky. Cílem je zjednodušení administrace podávání hlášení.

Navrhovaná právní úprava dále zejména stanovuje podmínky přidělování identifikačních čísel zařízení a také povinnost jejich používání tak, aby tato čísla byla skutečně používána a umožňovala zamýšlené zjednodušení vedení evidence a ohlašování odpadů.

 

Další informace a dokumenty ke stažení - ZDE