Více času na podstatné

Návrh nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv a o snižování emisí skleníkových plynů z pohonných hmot

28.12.2016 09:05

Ministerstvo životního prostředí předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv a o snižování emisí skleníkových plynů z pohonných hmot. Navrhované nařízení vlády ruší a nahrazuje nařízení vlády č. 351/2012 Sb., o kritériích udržitelnosti biopaliv. Daný návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na novelu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, která je aktuálně projednávána v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Tři hlavní okruhy změn jsou následující:

  • Nařízení v prvé řadě ve vazbě na nově vkládané zmocnění v § 19 odst. 6 zákona definuje požadavky na biopaliva, která jsou vyrobena z použitého kuchyňského oleje nebo z vedlejších živočišných produktů kategorie 1 nebo 2 podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o vedlejších produktech živočišného původu a u biopaliv, která mají nízký dopad v souvislosti s nepřímou změnou ve využívání půdy.
  • Dále dle platného znění § 20 zákona o ochraně ovzduší jsou dodavatelé povinni podávat každoročně do 15. března Ministerstvu životního prostředí a celním úřadům zprávu o emisích z jimi dodaných pohonných hmot. Obsahové náležitosti zprávy o emisích jsou stanoveny již dnes nařízením vlády a jsou v předkládaném návrhu oproti stávající právní úpravě měněny ve vazbě na požadavky směrnic.
  • Nařízení dále ve vazbě na nově vkládané zmocnění v § 20b odst. 5 zákona stanoví podmínky, za kterých je možné provést ověření snížení emisí z těžby, a obsahové náležitosti dokladu o snížení emisí z těžby, přičemž podmínky pro ověření a obsahové náležitosti dokladu budou v souladu se směrnicí Rady 2015/652/EU.

Více ZDE