Více času na podstatné

Návrh vyhlášky o ochraně zemědělské půdy před erozí

07.06.2017 08:19

Do meziresortního připomínkového řízení je předkládán návrh vyhlášky o ochraně zemědělské půdy před erozí. Návrh vyhlášky o ochraně zemědělské půdy před erozí je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu. Termín připomínek je stanoven na 27. června 2017.

Jedná se o zcela novou právní úpravu ochrany zemědělské půdy před erozí. Před novelou zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu (dále jen „zákon“) provedenou zákonem č. 41/2015 Sb. (tj. do 1. dubna. 2015) byla ochrana zemědělské půdy před erozí v zákoně řešena pouze prostřednictvím ochrany fyzikálních vlastností půdy, což bylo značně problematické. V zákoně je nyní zakotven přímo zákaz ohrožovat zemědělskou půdu erozí, přičemž je stanoveno, že za ohrožování zemědělské půdy erozí se považuje překračování přípustné míry erozního ohrožení.

Zákon obsahuje zmocnění pro Ministerstvo životního prostředí stanovit přípustnou míru erozního ohrožení, a to na základě průměrné dlouhodobé ztráty půdy vyjádřené v tunách na 1 ha za 1 rok v závislosti na hloubce půdy [§ 3 odst. 1 písm. b) zákona], způsob hodnocení erozního ohrožení zemědělské půdy, opatření ke snížení erozního ohrožení (§ 3c odst. 2 zákona) a půdy nevhodné pro změnu trvalého travního porostu na ornou půdu z hlediska jejich fyzikálních nebo biologických vlastností a jejich erozního ohrožení (§ 2 zákona). Předkládaný návrh je naplněním uvedeného zmocnění.

V současné době je 60 % zemědělské půdy ohroženo vodní erozí. Vzhledem ke skutečnosti, že ztráty půdy jsou neudržitelně vysoké (až desítky tun z hektaru za rok), návrh vyhlášky na tento nepříznivý stav reaguje a stanovuje hodnoty přípustné míry erozního ohrožení tak, aby byly zachovány udržitelné principy hospodaření a současně uživatelé zemědělské půdy měli možnost se přijímaným změnám hospodaření v dostatečném časovém rámci přizpůsobit.  Vyhláška stanovuje progresivní hodnoty přípustné míry erozního ohrožení v čase tak, že vstupní přípustná dlouhodobá ztráta půdy (platná od 1. ledna 2018 do 31. prosince 2021) zajistí ochranu 25 % výměry zemědělské půdy ohrožené erozí. Následně vždy po čtyřech letech (2022-2025, resp. 2026-2030) bude hodnota protierozně chráněné půdy navýšena o 10% s cílovým stavem 60 % výměry protierozně chráněné zemědělské půdy.

Co se týká hodnocení erozního ohrožení, návrh zavádí způsob hodnocení pomocí aplikace určené pro zjištění míry erozního ohrožení – v odborných kruzích s vžitým názvem „protierozní kalkulačka“, ve vyhlášce je tato aplikace nazvaná „výpočet eroze“. Jedná se o veřejně dostupnou bezplatnou mapovou a databázovou internetovou aplikaci, která je pravidelně spravována Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy v.v.i. (https://kalkulacka.vumop.cz). Po zadání příslušných hodnot pro posuzovanou plochu z hlediska erozního ohrožení, poskytne tato aplikace požadovaný výpočet, na základě kterého se hodnotí přípustná míra erozního ohrožení. Popsaný výpočet aplikace vychází z principů metody pro stanovení erozní ohroženosti zemědělských půd tzv. „Univerzální rovnice ztráty půdy (USLE)“ (Wischmeier a Smith, 1978).

Opatření ke snížení erozního ohrožení zemědělské půdy jsou stanovena s ohledem na zjišťování míry erozního ohrožení, tj. jsou ve vyhlášce uvedena opatření, jejichž realizace má prokazatelně pozitivní vliv na snížení průměrné ztráty půdy erozí, a to prostřednictvím započtení jejich vlivu ve výpočtu eroze.

Pro stanovení půd nevhodných pro změnu trvalého travního porostu na ornou půdu je kritériem erozní ohrožení zemědělské půdy.

Účinnost je navržena k 1. lednu 2018, a to vzhledem k vazbám řešeného na hospodářský rok. 

 

Dokument ke stažení:

ma_KORNAN3CFAV3.docx

zd_KORNAN3CFAV3.docx