Více času na podstatné

Návrh zákona o obchodování s povolenkami schválen ve třetím čtení

26.09.2012 11:11

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila vládní návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

„Jsem rád, že návrh zákona byl Poslaneckou sněmovnou schválen a že novému programu na snižování energetické náročnosti budov, který bude financován právě z prodeje emisních povolenek, nestojí nic v cestě. Bez tohoto zákona by nemohl program, který plánujeme spustit v polovině příštího roku, vůbec vzniknout," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Práce na přípravě programu jsou v závěrečné fázi, veřejnosti bude představen v horizontu několika týdnů.

Poslanci v závěrečném schvalování odmítli rozšířit zákon o možnost použití peněz z prodeje povolenek také na podporu lokálních zdrojů tepla z obnovitelných zdrojů, jak navrhoval výbor pro životní prostředí. V něm tento návrh prosadil poslanec VV Josef Novotný. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy by to mohlo vést například k výstavbě komerčních tepláren a způsobilo by to víc škody než užitku.

Chalupa současně poslancům řekl, že ministerstvo chystá v horizontu několika dní představit program, jehož součástí bude i podpora výměny domácích topenišť z tuhých fosilních paliv na paliva z obnovitelných zdrojů. Půjde například o štěpku nebo pelety. Program má obecně podporovat úspory energií u konečných spotřebitelů, hlavně domácností, ale i u veřejných budov.

 Více na: https://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/aukce-s-emisnimi-povolenkami-maji-vynest-desitky-miliard-917833#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Poslanci neschválili ani žádný z návrhů, který měnil poměr, v jakém se budou peníze z prodeje povolenek smět využívat.

 

Dokumenty ke stažení:

Návrh zákona včetně důvodové zprávy -  t077200.pdf

Návrhy vyhlášek - t0772a0.pdf, t0772b0.pdf

 

Zdroje: MŽP, PSP ČR, ČTK. Lidovky.cz