Více času na podstatné

Největší větrná farma v Evropě zahajuje zkušební provoz

23.11.2012 08:00

Fantanele-CogaelacVčera byla připojena do sítě poslední z 240 turbín větrného parku Fantanele a Cogealac v Rumunsku. Celkový instalovaný výkon je nyní 600 MW a největší pevninský větrný park v Evropě tak může ročně zajistit elektřinu pro více než jeden milion rumunských domácností.

První turbína parku Fantanele a Coegalac byla spuštěna 1. června 2010 přesně v 17:25 hodin. Ta poslední byla připojena k síti dnes dopoledne, tedy méně než po dvou a půl letech. „V poslední fázi dokončení větrného parku jsme pracovali velmi intenzivně, připojovali jsme až čtyři turbíny týdně. Tento park je jednou z našich nejlepších investic a také jedním z nejvýznamnějších projektů na světě,“ uvádí Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí. Za dobu svého dosavadního provozu větrná farma vyrobila již 1,646 TWh elektrické energie.

Park Fantanele a Cogealac leží na zcela unikátním pozemku jedné ze dvou největrnějších oblastí v Evropě, v rumunské provincii Dobrudža ve vzdálenosti 17 km od Černého moře. Na ploše 12 x 6 kilometrů jsou instalovány větrné turbíny s jednotkovým instalovaným výkonem 2,5 MW. Jedná se o typ větrné elektrárny s výškou 100 metrů a průměrem rotoru 99 metrů.

Dnešním dnem byl zahájen zkušební provoz, během kterého budou důsledně kontrolovány veškeré parametry provozu a fungování turbín. „Je zde použita nejnovější možná technologie větrných turbín, která zaručuje vysokou účinnost a spolehlivost pro široký okruh povětrnostních podmínek. Výrazně tak zvyšuje výrobní kapacitu parku,“ říká Stephan Ritter, generální manažer společnosti GE pro obnovitelné zdroje, jež je hlavním dodavatelem turbín.

V  oblasti větrné energie v Rumunsku je tedy ČEZ významným průkopníkem. „Když jsme do tohoto projektu vstupovali, Rumunsko mělo pouhých 14 MW z větrných turbín, nyní má jen Fantanele a Coegalac plných 600 MW,“ připomíná Ondřej Šafář, projektový manažer Fantanele a Cogealac. ČEZ tak významně přispěl ke zvýšení produkce čisté energie v Rumunsku, v loňském roce představoval podíl ČEZu díky větrné farmě více než 40%na tamním trhu se zelenými certifikáty.

Skupina ČEZ koupila projekt výstavby větrných parků Fantanele a Cogealac od společnosti Continental Wind Partners LLC v srpnu roku 2008. Celkové investice Skupiny ČEZ do tohoto projektu dosahují 1,1 miliardy eur (cca 27 miliard korun). Návratnost je v tomto případě vysoká, jen v prvních třech kvartálech roku 2012 přispěl větrný park Fantanele a Cogealac do celkových finančních výsledků Skupiny ČEZ jednou miliardou korun.

Zkušeností z výstavby větrného parku Fantanele a Cogealac, včetně těch nejlepších expertů z Rumunska, využije Skupina ČEZ i pro připravovaný projekt Eco-Wind v Polsku. V souladu s novou strategií společnosti ČEZ v prosinci 2011 zakoupil majoritní podíl v předním polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu patnáct projektů v různých fázích rozpracovanosti o celkové kapacitě přibližně 700 MW. Kromě toho Skupina ČEZ analyzuje další možnosti investic do obnovitelných zdrojů v zahraničí.