Více času na podstatné

Nejvíce podnikového odpadu produkují stavební firmy a komunálního zas Středočeši

30.10.2014 13:26

V roce 2013 bylo v České republice vyprodukováno 23,7 mil. tun odpadu. Největší množství komunálního odpadu vyprodukovali obyvatelé Středočeského kraje. Na jednoho obyvatele regionu připadlo 372 kilogramů. Naopak nejméně odpadu vytvořili lidé v Plzeňském kraji. Nejpilněji třídili odpad lidé v Kraji Vysočina, nejméně v Jihomoravském kraji. Více než polovina komunálních odpadů byla odvezena na skládky, jedna pětina skončila ve spalovnách a téměř čtvrtina byla recyklována a kompostována. Recyklováno bylo 686 tis. tun a kompostováno 96 tis. tun komunálního odpadu. Největší podíl na produkci podnikového odpadu mají stavební firmy, které v roce 2013 vyprodukovaly téměř devět milionů tun odpadu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

 

Mezi jednotlivými regiony jsou z pohledu produkce odpadu poměrně výrazné rozdíly. Ty mohou podle statistiků souviset mimo jiné s koupěschopností obyvatel v dané oblasti. Prvenství Středočeského kraje ovlivňuje masivní stěhování obyvatel Prahy do okolí.

"Co se týče třídění odpadu, nejpilnější jsou obyvatelé Kraje Vysočina s 54 kg tříděného odpadu na osobu. Na druhém a třetím místě by se umístili obyvatelé Zlínského kraje s 52 kg a Praha s 51 kg," řekla vedoucí oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ Miloslava Veselá. Naopak nejméně se třídí v Jihomoravském kraji s 31 kilogramy tříděného odpadu na osobu.

 

Komunální odpad tvořil v loňském roce téměř 90 % odpadu obcí a 13,5 % celkového odpadu. V přepočtu na jednoho obyvatele to představuje 307 kg odpadu, což je o jeden kilogram méně, než v roce 2012. V porovnání s členskými státy Evropské unie se ČR řadí mezi státy s nejnižší produkcí komunálního odpadu na osobu.

 

Statistici dnes zopakovali i další již dříve zveřejněné údaje o produkci odpadů v ČR. Každý obyvatel Česka loni vyprodukoval v průměru 307 kilogramů komunálního odpadu, o jeden kilogram méně než v roce 2012. Z toho v barevných kontejnerech na tříděný odpad stejně jako předloni skončilo 43 kilogramů. Ačkoli je množství vytříděného komunálního odpadu vyšší než před deseti lety, v posledních letech stagnuje.

  

Obrázek: pro zvětšení - pravé tlačítko a zvol "zobrazit obrázek"

 

Celkové množství v Česku vyprodukovaného odpadu loni meziročně vzrostlo o 1,2 procenta na 23,7 milionu tun. Téměř devět z deseti kilogramů produkovaného odpadu připadá na podniky. Největší podíl na produkci podnikového odpadu mají stavební firmy, které v roce 2013 vyprodukovaly téměř devět milionů tun odpadu.

Firmy se snaží v posledních letech vytěžit z odpadu maximum a přepracovat ho k dalšímu použití. Loni tak bylo dále využito 12 milionů tun odpadu, z toho asi milion jako palivo k výrobě energie. Na skládkách skončily necelé čtyři miliony tun odpadů, meziročně o 1,6 procenta méně.

 

Více než polovina komunálních odpadů (1,8 mil. tun) byla odvezena na skládky, jedna pětina (0,6 mil. tun) skončila ve spalovnách a téměř čtvrtina byla recyklována a kompostována. Recyklováno bylo 686 tis. tun a kompostováno 96 tis. tun komunálního odpadu.

 

Komunálního odpadu, tedy odpadu z domácností, škol, úřadů či od drobných živnostníků, bylo loni v ČR vyprodukováno podobně jako předloni 3,2 milionu tun. Dvě třetiny z toho tvořil směsný komunální odpad. Vytříděno bylo celkem 450.000 tun odpadu, což odpovídá 14 procentům veškerého komunálního odpadu. Deset procent představoval objemný odpad, ke kterému se řadí vyhozené koberce či nábytek. Každý obyvatel České republiky tak v loňském roce v průměru vytřídil 14 kilogramů papíru, 11 kg skla, deset kg plastů, čtyři kg kovů a čtyři kg ostatního odděleně sbíraného odpadu.

Obrázek: pro zvětšení - pravé tlačítko a zvol "zobrazit obrázek"

 

Přibližně čtvrtina komunálního odpadu byla recyklována či kompostová na, pětina skončila ve spalovnách, více než polovina byla odvezena na skládky. Z březnové analýzy ČSÚ vyplývá, že Česko stále v recyklaci zaostává za průměrem Evropské unie. Například v Německu je podíl recyklace u komunálního odpadu více než dvojnásobný než v ČR.

 

 

Čtěte také:

ČSÚ: Množství tříděného odpadu stagnuje (13.10.2014)

 

Zdroj: ČTK, ČSÚ