Více času na podstatné

Nekonečný příběh. Záměr vyrábět energii z pneumatik opět padl

03.10.2012 09:11

Bratislava - Senica, Stropkov, Bardejov. Záměr Bardejovské společnosti KFS - Delta vybudovat závod na energetické využití pneumatik už oběhl kus Slovenska. Tak to vypadá, že ještě kus má před sebou. Společnost totiž rezignovala i na další "zastávku," obec Čičarovce v Michalovská okrese. "Narazili jsme na nepochopení veřejnosti," vysvětluje pro energie-portal.sk Jaroslav Dlugoš, výrobně - personální ředitel společnosti.

Asi 100 míst
Bardejovská firma tak před pár týdny svůj čičarovský záměr sama stáhla. "Byla nám doručena žádost o ukončení procesu posuzování záměru," potvrzuje úřad životního prostředí v oficiálním stanovisku.

Přesto se firma svého plánu vyrábět elektřinu a teplo z takzvaného pyrolýzního plynu nevzdává. "Máme vyhlédnutou další lokalitu," říká Jaroslav Dlugoš. Zatím ji však jmenovat nechce. V nové lokalitě by závod vytvořil podle jeho slov asi sto nových pracovních míst. "Co zejména v chudých regionech být silný argument ve prospěch závodu," uzavírá Jaroslav Dlugoš.

Podnik kromě produkce pyrolýzního oleje, který slouží i jako energonosič, plánuje produkovat i teplo a elektřinu. "Instalovaná technologická linka bude zahrnovat tři kogenerační jednotky, každou s elektrickým výkonem asi 380 kilowattů," popisuje společnost ve svém záměru.

Vše - obecný příběh
Faktem však zůstává, že KFS - Delta dosud s argumentem nových pracovních míst příliš neuspěla. Její záměr totiž narazil na odpor obecního zastupitelstva všude, kde se o výstavbu společnost pokoušela.

Nejčastějším argumentem v neprospěch závodu bývá strach ze znečištění ovzduší takzvaným popílkem. Přičemž společnost se brání tím, že při pyrolýze ke vzniku tuhých znečišťujících látek nedochází, na rozdíl od spalování dřeva.

Čechy i Ukrajina

Bardejovská firma přitom není dobře známá pojem jen ve vybraných obecních zastupitelstvech. Na trhu funguje už deset let přičemž se věnuje především strojírenské a chemické výrobě, či odpadovému hospodářství. Sesterské společnosti má v České republice, Strojírny K & K i na Ukrajině, PZO DELTA. "Naše společnosti tvoří spolu nezanedbatelnou část trhu se svými 1100 zaměstnanci," prohlašuje Michal Kolcun, generální ředitel KFS - Delta.

Plody pyrolýzy
Klíčovým problémem pro společnost zůstává skutečnost, že energetické využití odpadů pyrolýzou je na Slovensku neznámý pojem. Kromě KFS - Delta se jí věnuje pár společností jako VODS v Košicích, zda Drone - sklady z Dunajské Stredy.

Přitom technologicky se zařízení výrazně liší. "Naše technologie představuje jednu z nových metod bezodpadové zužitkování pneumatik. Tou je zhodnocování pomocí pyrolýzy za vysokých teplot, "podotýká KFS - Delta ve svých prohlášeních.

Pomocí pyrolýzy, tedy tepelného rozkladu pneumatik má vznikat plyn na výrobu elektřiny a tepla. Pyrolitický uhlík použitelný v gumárenském průmyslu i pyrolitický olej, který energonosič.

 

Zdroj: Energie-portal.sk